04.02.2024 | 18:54
Двама прокурори са с охрана заради екзекутирания Мартин Нотариуса
Колкото по-малко говорим, толкова по-голяма е вероятността да задържим извършителя, обяви МВР-шефът

Двама прокурори от Софийската градска прокуратура са с охрана, тъй като са били заплашвани от убития на 31 януари Мартин Божанов с прякор Нотариуса. Това съобщи „Сега“, като се позова на източници от разследването.

Охраната на магистратите, един от които на ръководна длъжност, не е свалена и след убийството на Божанов.

Двамата прокурори са получили охраната, заради отказ дело, свързано с Божанов, да бъде прехвърлено от Софийската градска прокуратура в Софийската районна прокуратура. Опитът за трансфера на производството се е случил по времето, когато главен прокурор беше Иван Гешев.

В петък от зам.-градският прокурор Иво Илиев съобщи, че било е въпрос на време прокуратурата да повдигне обвинение на Мартин Божанов-Нотариуса. Той разказа, че в Софийската градска прокуратура се води едно досъдебно производство по отношение на дейността на Божанов. „То се касае за имотни измами, пране на пари от тези измами и принуда по отношение на съдии, гледали граждански дела, по които има някакъв интерес“, обясни прокурорът. И допълни, че Божанов не е бил привлечем като обвиняем, защото разследването не е приключило. Производството било на самия си финал, но по стечение на обстоятелствата вече няма как да се търси отговорност от Божанов. Точно за същото дело е направен опит да бъде преместено в ръководената от Невена Зартова Софийска районна прокуратура. В момента срещу Зартова виси дисциплинарно производство, инициирано от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, по което обаче Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не бърза да се произнесе.

По информация на „Сега“ за последните 20 години през Божанов, който е убит малко преди да стане на 49 г., са минали 225 имота.

Бившият шеф на Комисията за отнемане на незаконо придобитото имущество Стоян Кушлев потвърди пред Нова тв, че Божанов е бил свързан с над 200 имотни измами. За разлика от електронните регистри, които показват, че Божанов е с чисто съдебно минали, Кушлев заяви, че той е бил осъден по чл. 209 от НК – за измами. КОНПИ пък е конфискувала от него незаконно придобито имущество за 430 хил лв. Кушлев разказа, че е запознат с някои от неговите измами, вкл. със случай на фиктивен брак с 75 г. жена, чието имущество след това е препродадено, въпреки протестите на реалните наследниците.

Пред Би Ти Ви съдия Владислава Цариградска разказа за това какво означава търговия с влияние и притискане на магистрати. Тя е съдия в Районния съд в Луковит, когато започва да работи по дело, станало причина да попадне в полезрението на Божанов.

През 2019 г. съдия Цариградска прочита невярна информация за себе си. Разпечатва публикацията на хартия и го праща към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане да се започне проверка спрямо нея за почтеност и конфликт на интереси.

След публикацията Цариградска получава обаждане от роднина, която е била инструктирана да ѝ предава съобщения. “Беше ми съобщено, че Марти (Мартин Божанов – Нотариуса, бел. ред.) има дело при мен, което аз разглеждам и е имотен спор с неговата бивша съпруга. Единственото, което се иска от мен е не да реша делото в негова полза, а просто да се отведа. Беше направено уточнение да имам предвид, че Марти има много сериозни контакти и бил близък с Гешев и Пеевски. Освен това ми беше казано, че могат да ми платят някой лев и ще бъде свалена публикацията, ако се отведа, но ако не го направя, това е само началото на медийните публикации срещу мен и също така няма да мога да работя не само като съдия, а ще бъда неспособна за всякаква работа“,  разказва съдия Цариградска.

По време на делото, засягащо интересите на Мартин Божанов, в залата се появява самият той с искане Цариградска да се отведе от делото. “Било по-добре да се отведа, за да не се вадят неща от личния ми живот, защото в съдебната зала щяло да стане твърде нехигиенично“, спомня си Цариградска. По думите ѝ след нейния отказ да се отведе, Марин Божанов се афектира и демонстративно ѝ обръща гръб.  В залата остава само един от зрителите на делото, стар познат на съдия Цариградска. “На висок тон, така че да бъде чут и отвън, като да отчете задачата, която му е дадена ми каза: “Нали знаеш какво ми се случи, нали знаеш, че бях в инвалидна количка“, допълва тя. Тогава правосъдният министър Данаил Кирилов назначава охрана на съдия Цариградска и специална техника в дома ѝ.

За БТА вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че “по случая се работи „много активно, денонощно, на 100%“. Той каза, че Божанов е действал  като посредник и е решавал и създавал проблеми на граждани със съдебната система. Министърът обаче отказа да даде повече подробности по случая, за да не попречи на разследването. Според него, колкото по-малко се говори, толкова по-бързо извършителят ще бъде хванат.

И бившият вътрешен министър Бойко Рашков коментира пред БНР случая с Мартин Божанов-Нотариуса. Той заяви, че при него са отишли около 10 души, пострадали от дейността на Божанов и Пепи Еврото. Тогава всички материали са били изпратени в ГДБОП. Паралелно с това е протекъл и процес за отстраняване на съпругата на Божанов от длъжност, като й се е отнел достъпа до класифицирана информация. Доколкото ми е известно тези материали са изпратени още през 2021 г. в прокуратурата, каза бившият вътрешен министър. Според него ако прокуратурата беше взела по-навреме решението да образува производство и мярка за Божанов, сега той щеше да е жив. По думите му идентични материали е имало и с Пепи Еврото.

Според него  може да се установят магистратите, които са изпълнявали поръчките. Това трябва да стане в хода на едно разследване, което трябва да се проведе по повод на убийството на Божанов, смята Рашков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране