24.05.2018 | 17:56
EK забрани на „Газпром“ да търси обезщетения от България за „Южен поток“

По отношение на проекта „Южен поток“ „Газпром“ няма да се възползва от получените предимства. „Газпром“ няма да иска обезщетения от българските партньори след прекратяването на проекта. Това се прилага, без да се засяга въпросът дали това искане би било изобщо основателно, обяви Европейската комисия в свое решение.

Брюксел налага на руския енергиен гигант редица задължения, с които се отстраняват изразените от комисията опасения по отношение на конкуренцията. С тези нови задължения се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия, изтъкват от Еврокомисията в своя позиция.

„Всички дружества, извършващи дейност в Европа, трябва да спазват европейските правила за конкуренцията, независимо от държавата им на произход. С днешното решение се премахват създадените от „Газпром“ пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. Нещо повече – нашето решение предвижда специална нормативна уредба за бъдещото поведение на „Газпром“. Тя задължава „Газпром“ да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа.Чрез това решение на клиентите на „Газпром“ в Централна и Източна Европа се предоставя ефективен инструмент, за да се гарантира, че цената, която плащат, е конкурентна“, заяви комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер .

Още през 2015 г. ЕК изпрати своите възражения до руския доставчик на газ, който според комисията нарушава антитръстовите правила на Европейския съюз. Нарушението е свързано с обща стратегия на „Газпром“  за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия).

Тази стратегия вероятно е позволила на „Газпром“ да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша). От ЕК подчертават, че с приетото решение в четвъртък (24 май) се слага край на тази практика.

Освен това на „Газпром“ се налага подробен набор от правила, които значително ще променят начина, по който дружеството извършва дейност на централно – и източноевропейските газови пазари:

    • Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: „Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на препродажбата на газ през граница.
    • Задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: „Газпром“ ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България.
    • Структуриран процес за осигуряване на конкурентни цени на газа: На съответните клиенти на „Газпром“ се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ.
    • Без използване на господстващо положение при доставките на газ: „Газпром“ не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

Брюксел изрично подчертава, че тези задължения са правно обвързващи по отношение на „Газпром“. Неспазването им може да донесе на руския газов гигант глоба в размер до 10 % от световния оборот на дружеството.

В подробно описаните задължения на „Газпром“ се казва, че България на практика може да поиска по-ниска цена, когато цената на газа й се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности на ценитеНовата цена трябва да отразява конкурентните континентални западноевропейски референтни стойности, включително цените на разпределителните центрове за втечнен газ.

В случай, че страната ни направи такова искани, но не постигне споразумение с „Газпром“, следва арбитраж. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща изцяло посочените по-горе западноевропейски референтни стойности. Освен това арбитражът трябва да се провежда в рамките на ЕС. Арбитражните съдилища в ЕС са задължени да спазват и прилагат правото на ЕС в областта на конкуренцията. Комисията има право да се намесва в такива случаи като amicus curiae, уточняват от Брюксел.

В последния раздел от задълженията – „Премахване на исканията, получени чрез използване на господстващо положение на пазара“, Еврокомисията казва следното по отношение на проваления проект Южен поток: 

„По отношение на „Южен поток“ в решението ясно се посочва, че „Газпром“ няма да се възползва от получените предимства. „Газпром“ няма да иска обезщетения от българските партньори след прекратяването на проекта „Южен поток“. Това се прилага, без да се засяга въпросът дали това искане би било изобщо основателно.“ 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране