06.04.2015 | 19:20
Екологът-рекетьор купил луксозен апартамент с неясни доходи
Дончо Иванов бе заснет да иска 200 000 лв., за да оттегли жалба срещу ОВОС

Бизнесменът Дончо Иванов, изживяващ се като еколог, който бе уличен от телевизионно разследване в рекет за 200 000 лева, е закупил луксозен апартамент със средства с неясен произход, твърди сайтът „Биволъ“ в понеделник.

Става въпрос за жилище с площ от 120 кв.м. в престижния столичен район „Витоша“ на цена от 156 000 лева, което е закупено от Главболгарстрой без заем и ипотека. В Имотния регистър няма данни Иванов да е продал друг имот.

Електронното издание отбелязва, че изобщо не е ясно от какви доходи се издържа псевдоекологът, тъй като сдружението му „Коалиция за устойчиво развитие“ декларира незначителни обороти от порядъка на 5000 лв. годишно. Друго сдружение с негово участие – „Хармония“, пък не е подавалo изобщо годишни отчети в Министерството на правосъдието. Адресът на това сдружение съвпада с адреса на личния апартамент на Иванов.

Бизнесменът, който през 90-те години беше шеф на частната информационна агенция „Балкан“, финансирана от „Мултигруп“, бе показан в разследване на Нова телевизия, излъчено в неделя. На кадрите, заснети включително и със скрита камера, се виждаше как Иванов и адвокат, представляващ община Пирдоп, рекетират бизнесмен, изработил проект за газификацията на града, финансиран с кредит от КТБ. Двамата предлагат сделка – срещу 200 000 лева, представляваното от Иванов сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ да оттегли от съда жалбите си срещу ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда) на въпросния проект.

Дончо Иванов обяснява технологията на рекета като дава за пример Южен Поток, където сдружението му се конституира като страна срещу ОВОС, но после се оттегля след като подписва споразумение с Южен Поток. Паричното измерение на това „споразумение“ не става ясно.

Друг пример за „съгласувано с бизнеса“ становище на въпросната коалиция е проекта на „Витоша ски“, фирма свързана с Цеко Минев, шеф на българската федерация по ски и основен акционер в Първа инвестиционна банка. „Не крия, че нашата организация е писала петиции срещу проекта на „Витоша ски“, заявява Иванов, цитиран от електронното издание.

„Имали сме съмнения дали природата наистина ще бъде пощадена. След днешния ден мога да кажа, че се чувствам много по-спокоен, защото се уверих, че инвеститорът е планирал добре проекта и се отнася отговорно към околната среда. Витоша се нуждае от обновление и промяна, на софиянци и гостите на столицата е необходима една цивилизована Витоша. Подкрепяме проекта и същевременно заявяваме, че внимателно ще наблюдаваме всички етапи от неговата реализация“, казва още Иванов.

„Коалицията за устойчиво развитие“ участва и във Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите. Там Иванов се изявява като помощно колело на Цеко Минев и се обявява против разкриването на офшорните собственици на „Витоша ски“ и „Юлен“ АД. И двете фирми са с офшорни собственици, пряко свързани с Цеко Минев и са финансирани с огромни кредити, отпускани от банката, която оцелява благодарение на държавната помощ

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране