28.02.2024 | 11:16
Ексшефът на „Фронтекс“: Казаха ми да пускам мигрантите, защото идват с любов, а Европа е застаряващ континент
Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон му е казала, че работата му е да допуска бежанците

Бившият директор на граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ от 2015 до 2022 г. Фабрис Леджери разказа пред европейските медии какво се крие зад политиката на Еврокомисията за миграцията.

В интервю за френската медия JDD Леджери заяви, че европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон му е казала, че работата му е да допуска мигрантите в Европа, защото те „идват с любов“ и ще помогнат да се замени застаряващото население на континента. „Осъзнах, че за да защитя убежденията си и континента от миграционната вълна, трябва сам да се включа в политиката“, добави Фабрис Леджери, който току-що обяви кандидатурата си, подкрепена от десния „Национален сбор“ на Франция, за предстоящите европейски избори.

Фабрис Леджери застана зад думите си и в интервю за Remix News. „Това, което особено ме шокира в начина, по който реагира Европейската комисия, и по-специално еврокомисарят Йохансон, беше, че те промениха мисията на „Фронтекс“. Йохансон ми каза в края на октомври 2019 г., когато я видях за първи път: „Но с този европейски корпус защо ви трябват оръжия и униформи? Мигрантите идват с любов и вашата работа е да ги приветствате. Европа е застаряващ континент и независимо дали ви харесва или не, трябва да ги приветствате“.

Тогава си казах, че има пълна промяна в нашия мандат, тъй като мисията, за която бях избран и преизбран за втори мандат, беше да изградя европейски орган, който да бъде като гранична полиция, подпомагаща държавите-членки на ЕС”, разказа бившият директор на „Фронтекс“.

Тези изявления на Леджери  бяха отречени от Еврокомисията. „Изявленията, направени от Фабрис Леджери относно миграционната политика на ЕС, са просто неверни“, заяви говорител на Комисията. „Това, което сме въвели, чрез нашия ангажимент, се основава на две основни оси. На законодателния фронт представихме всеобхватно законодателство (Пакта за миграцията – бел. ред.). Сега имаме политическо споразумение, което е огромно в смисъл, че постигнахме това споразумение след години на дискусии, интензивни дискусии и безизходица“, се казва в изявлението на ЕК.

Спорът между Фабрис Леджери и еврокомисаря Йохансон се съсредоточи по-конкретно върху отношението към мигрантите. За Фабрис Леджери приоритетът на мандата на агенцията „Фронтекс“, подобно на съдебната практика на Съда на ЕС, е да гарантира спазването на външните граници на ЕС и следователно да се бори срещу незаконното преминаване на европейските граници. Комисарят от своя страна настоява за другия мандат на агенцията: зачитане на основните права на търсещите убежище. Тя счита, че „Фронтекс“ може да е била съучастник в „незаконните отблъсквания“ на гръцките власти. Европейска служба за борба с измамите ОЛАФ започна разследване. Управителният съвет на Frontex обаче не потвърди тези факти и не подкрепи доклада на ОЛАФ.

„Засилихме сътрудничеството и контактите си с трети страни (държавите, от където идват мигрантите), както и със страните на транзитно преминаване“, се казва в съобщението на Комисията. – Укрепихме и подкрепихме всички наши държави-членки чрез използването на финансови средства. Засилихме подкрепата по границите. Осигуряваме финансова, техническа и оперативна подкрепа. И показахме на какво сме способни да защитим това. Показахме това пред лицето на хибридните заплахи от Беларус, но и от Русия. Показахме също, че сме в състояние да реагираме оперативно и смислено много бързо с пилотни проекти с Румъния и България. Така че, за да обобщим, твърденията [на Фабрис Леджери] са неверни“, твърди Еврокомисията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране