24.05.2023 | 12:30
Ексшефът на Правителствена си построил апартамент в болницата
Любомир Спасов обитавал 500 квадрата с джакузи и сауна

Какво става с фамозния апартамент на доц. Любомир Спасов с джакузи и сауна в болница “Лозенец”?

Припомняме, че апартамент с големина на половин отделение се разпростира в правителствената болница “Лозенец”. До него достъп няма никой, освен бившият шеф на лечебното заведение Любомир Спасов, който остана зам.-декан на Медицинския факултет, въпреки че бе отстранен от ръководния пост в болница “Лозенец”. Какво обаче се случва с този апартамент?, пита Фрогнюз“.

Луксът се разпростира на площ от 500 кв. метра с джакузи, сауна и личен асаньор за достъп до него. Според запознати в апартамента, намиращ се над операционните зали, имало ръчно изработени скъпи мебели от махагон, подът е постлан с ръчно изработен мрамор, пет стаи, кухненски блок със скъпа техника, лична сауна и джакузи. Към етажа на луксозното жилище стигал болничен асансьор, но достъпът ставал само с личен чип. За жилището не били открити никакви строителни книжа и разрешителни и реално то не е фигурирал като собственост на болницата, твърдят служители. Предполага се, че бившият шеф Любомир Спасов си е направил лични покои на етажа, където се намира кардиохирургията, за сметка на бюджета.

Твърди се, че апартаментът е бил изграден от фирма „Медалион“ с управител Даниела Желязкова, спечелила половината от обществените поръчки за доставка на консумативи и извършване на други медицински дейности в „Правителствена болница“ през последните пет години. Разкритията бяха направени от едно от служебните правителства, когато здравен министър бе доц. Стойчо Кацаров. Апартаментът е бил построен като е текъл голям ремонт на една от хирургичните зали в болница „Лозенец“, в периода 2009-2014 година, при управлението на несменяемия 24 години директор на здравното заведение проф. Любомир Спасов. Той ръководеше бившата правителствена болница от 1998 година до лятото на 2021 година, когато бе сменен именно от доц. Кацаров на фона на обвиненията за извършването на незаконни трансплантации на чуждестранни граждани. Заместникът на Кацаров Димитър Петров твърдеше, че е предал всички данни и документи за тях на прокуратурата и ДАНС, а здравният министър Костадин Ангелов обясни, че е направил същото след доклад на Изпълнителна агенция медицински надзор.

Скандалите около трансплантациите траяха няколко месеца, но вече две години нищо не се чува по въпроса нито от ДАНС, нито от прокуратура. През годините имаше доста скандали с бившия директор на болницата, обвинения за къща за 3,5 милиона лева в Бояна, харчене безконтролно на пари за скъпа апаратура и източване на болницата. В момента проф. Спасов е зам.-декан на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а УМБАЛ „Лозенец“ е базата на факултета, след като през 2019 година с решение на парламента бе променен закона и болницата от „правителствена“ в разпореждане на Министерски съвет, стана търговско дружество и база на факултета за обучение на студенти-медици.

Освен джакузито и сауната в тайния и несъществуващ официално апартамент, по-смущаващото е, че в жилището са намерени мрежи и части от система за видеонаблюдение и звукозапис. Остават сериозни съмнения, че с тази техника са правени видеозаписи, като се има предвид, че все още клиенти на болницата са висши държавни служители, прокурори и тн. Ключ за несъществуващият апартамент е имал само проф. Спасов. След откриването на апартамента професорът обяснил, че това не е жилище, а учебен център за студенти. Но наличието на сауна, джакузи, кревати и кухненска техника поставя въпроса какво са „учили“ студентите в тези помещения?

Според лекари с парите за този „учебен център“ е можело да се построят четири нови операционни зали.

Кой, кога, как и защо изгражда помещение в имот – държавна собственост, без наличието на документи, от които да е видно кой и кога е взел това решение и с какви средства ще се финансира? Значи ли това, че всеки може да строи върху държавна собственост, взимайки самостоятелни решения? Тези въпроси логично изникват в период на засилено напрежение в болницата заради предстоящите през юни избори за ново ръководство на Медицинския факултет на Софийския университет. Напрежението е генерирано от заявката на проф. Спасов, че ще се кандидатира за декан и ако това стане, ще бъде „шапка“ на болница „Лозенец“. Според лекари над студентите-медици има натиск да се подписват в подписки в подкрепа на професора.

Откъде Спасов има пари и за къща в Бояна, която се оценява на 4 млн.?

Преди време в медиите се появиха снимки от дома на доктор Любомир Спасов, а според брокери, къщата му се оценява на над 4 милиона. Ако се прибави обзавеждането, част от което е полилей от Италия за около 100 000 евро, цифрата ще скочи още.

За тази къща отдавна алармира банкерът Цветан Василев. Медиите неведнъж са публикували материали по темата, но от институциите нито звук – главният прокурор Гешев си трае, НАП си трае, мълчи и КПКОНПИ.

Василев каза тогава: Някой му я купи (къщата на Спасов, б.р.), но никой не пожела да разследва, защо е направен този подарък. Поводът за тази „награда“, доколкото знам, е доставено медицинско оборудване през 2013, което е струвало не повече от 8 млн. лв., а „Правителствена болница“ го е купила за над 30 млн. лв.

Според други слухове въпросната къща била на Красимир Гергов. Той пък имал дългове към фирми, свързани с КТБ. Впоследствие имението било взето от Пеевски, а той на свой ред го подарил на Спасов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране