28.02.2024 | 10:40
Екзекутираният Мартин Божанов 3 месеца е бил следен и подслушван
17 свидетели разказват за връзката на бившата районна прокурорка на София с Нотариуса

Мартин Божанов – Нотариуса, чието убийство на 31 януари отприщи разкрития за влиянието му в съдебната власт, е бил контролиран със специални разузнавателни средства 3 месеца преди смъртта си. Това твърди „Сега“, като се позовава на източници от прокуратурата. Освен че телефоните на Божанов са били послушвани, той е бил и проследяван.

По време на самото убийство обаче той е бил без „опашка“, тъй като по принцип „обектите“ не се следят непрекъснато. Тепърва СРС-тата ще се превръщат във веществени доказателства и ще бъдат приложени по делото, което Софийската градска прокуратурата води срещу Божанов от миналата пролет. То е образувано по станалата вече прословута справка от ГДБОП за Нотариуса и се води за организирана престъпна група за имотни измами и пране на пари. Точно по това дело прокуратурата обяви неотдавна, че Божанов е бил на път да се превърне в обвиняем, но убийството му е попречило на това.

Прокуратурата едва ли ще извлече много от телефонните разговори и срещите на Божанов, тъй като се предполага, че той е бил наясно, че е следен и подслушван. Говоренето по телефона през различни онлайн приложения също възпрепятства подслушването.

Със или без СРС-тата обаче по делото е доказана връзката на вече бившата районна прокурорка на София Невена Зартова с Божанов. Срещу нея има 17 свидетели, включително и служители на прокуратурата, както и такива с тайна самоличност. По време на изслушването в специалната парламентарна комисия миналата седмица Зартова отрече да е свързана с Божанов. Тя обаче призна, че той е бил на банкет на Районната прокуратура. „Не беше банкет, а едно неофициално събиране извън София, в хотел. В ресторанта присъстваха и други посетители, огромен ресторант. В разговор с колеги установих, че той действително е присъствал на тоя банкет. Чух слухове кой колега би могъл да го е поканил, не разполагам с достоверна информация“, каза Зартова на 22 февруари. В кориците на делото обаче има показания как на въпросното събитие в Банско, където се е появил Божанов, лично Зартова го е представила на седящите на нейната маса. Знае се и на чия маса е седнал след това Божанов. Има и доказателства, че поне три пъти Божанов е бил в нейния кабинет, сочат източниците на „Сега“. Чест гост там пък доказано е бил адвокат Велимир Атанасов. Той беше посочен от съдия Владислава Цариградска като един от участващите в натиска на магистрати.

Градската прокуратура проверява и свидетелски показания, че Зартова е посещавала станалия известен клуб SS (съдебни съмишленици). Търсят се доказателства и за данни срещу нея, че е оказвала влияние по някои дела, научи „Сега“ от свои източници в държавното обвинение.

Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки покрай скандала с Нотариуса и данните, че дела срещу него просто са потъвали в районната прокуратура. В момента в СРП тече ревизия на преписките за Божанов. След като срещу Зартова беше инициирано и второ дисциплинарно производство покрай дело срещу Петьо Петров – Еврото, тя стана удивително словоохотлива и започна да говори за зависимости и връзки в прокуратурата, за които досега явно си е затваряла очите.

Трима свидетели свързват и бившия главен прокурор Иван Гешев с Божанов. Има свидетели, че е ходил със Зартова в SS клуб, както и че го е наричал „Нашето място при Марто“. Това обаче тепърва ще се доизяснява от държавното обвинение.

Според прокуратурата в организираната престъпна група на Божанов влизат негов приближен, както и столичен адвокат. Изследва се съпричастността и на още двама адвокати. Една от линиите им на действие е очерняне на магистрати, които гледат имотни спорове, към които те имат интерес и които не са склонни да се поддават на влияние. Такъв е случаят например със съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд, набеден от Божанов и компания за подкуп. В крайна сметка Лазаров си прави отвод и не се занимава с делото, по което Божанов има интерес. А градската прокуратура 5 години не се произнася по казуса, като накрая просто постановява, че подкуп няма, но не е обсъдено дали съдията е бил набеден. Точно за набедяването на Лазаров е едно от обвиненията, с които Божанов е щял да се сдобие, ако не беше убит, твърдят източниците на „Сега“.

По делото има информация и за съдии, които са били в близки отношения с Нотариуса, включително и на високо ниво в йерархията на закрития спецсъд. За друга настояща административна съдийка, която е бивш прокурор и съпруга на адвокат, пък включително има данни за съвместни семейни пътувания в чужбина с Божанов и съпругата му.

Разследващите обаче са открили при претърсванията на места, свързани с Божанов, различни технически средства за записване – например химикалка, която може да записва звук и картина. Намерена е и устройството за чекиране на карти в клуб SS, за което се чакат експертизи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране