26.05.2017 | 0:01
ЕС и Тръмп нямат обща позиция за Русия
Единомислие не бе постигнато и по въпросите на свободната търговия и климата

Не е постигната обща позиция по отношение на Русия с американския президент Доналд Тръмп. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с държавния глава, в която участие взе и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Не съм 100% сигурен, че ние – това означава председателят (на ЕК) и аз, можем да кажем днес, че имаме обща позиция, общо мнение за Русия“, посочи Туск след срещата в Брюксел.

Тримата са обсъдили и ползите от свободната търговия и Парижкото споразумение за климата, на което Тръмп неведнъж е заявявал, че е противник. По думите на Туск тези въпроси „остават отворени“, въпреки че е била постигната договореност за създаване на европейско-американска комисия по въпросите на търговията.

От своя страна, Юнкер е „настоял за засилването на търговското сътрудничество, което е печелившо и за двете страни“, заяви говорител на ЕК.

Въпреки че не са успели да намерят обща позиция за Русия, тримата изглежда са били единодушни по отношение на Украйна. „Когато става въпрос за конфликта в Украйна, изглежда, че сме на едно мнение“, каза Туск, имайки предвид санкциите срещу Русия във връзка с анексирането на полуостров Крим през 2014 г.

По време на разговорите двамата високопоставени представители на ЕС са се опитали да разяснят сложната институционална структура на съюза пред новия държавен глава на САЩ, който многократно се е изразявал критично за блока.

След срещата американските представители отказаха да направят изявления пред медиите. По-късно американският президент Доналд Тръмп се срещна със своя френски колега Еманюел Макрон в рамките на срещата на върха на страните от НАТО в Брюксел. Участието на Тръмп на срещата на върха на НАТО, където българската делегация бе водена от президента Румен Радев, на практика бе първата среща на новия американски лидер с европейските му колеги.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране