03.12.2023 | 21:04
Евродепутатът, който разследваше Pfizer и фон дер Лайен, почина внезапно
Мишел Ривази никога не се е оплаквала от сърдечни проблеми

Евродепутатът от „Зелените-Европейски свободен алианс“ Мишел Ривази, която поиска публикуването на съобщенията между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на фармацевтичната компания Pfizer, почина внезапно „от сърдечен удар“ в сряда, 29 ноември, на 70-годишна възраст.

Според съобщения в медиите “сърдечният удар” е станал, когато Ривази е отивала в Европейския парламент, където е поискала публикуването на обширно досие, разкриващо поверителни контакти между ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer, Алберт Бурла, относно сключването на договор за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини срещу коронавирус.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че е „опечалена“ от „внезапната смърт“ на Ривази, „опитен, отдаден и трудолюбив депутат с непоклатими убеждения“. Близки и приятели на Ривази също потвърдиха пред медиите, че преди политикът не се е оплаквала от сърдечни проблеми.

„Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашата колега Мишел Ривази.[…] Нейната забележителна кариера, страстна политическа борба и състрадание оставиха отпечатък върху всички, които са имали привилегията да я познават“, казаха колегите на Ривази Тери Райнтке и Филип Ламбертс от името на фракцията на „Зелените-Европейски свободен алианс“.„Днес нашата група и Европейският парламент губят политическа фигура, която през цялата си кариера е работила предимно за доброто на обществото“, подчертаха депутатите.

Депутат Ривази беше съпредседател на специална комисия на Европейския парламент, създадена след като New York Times публикува статия през април 2021 г. за споразумението между ръководителя на ЕК и представители на ръководството на Pfizer за договор за доставка на ваксини в поверителна кореспонденция.

Според съобщения в медиите, потенциална последица от разговора на фон дер Лайен с ръководителя на американския концерн е „значително увеличение на броя на закупените ваксини“ и „увеличение на цената на една инжекция с 25%“.

„Този ​​въпрос излиза извън рамките на пандемията. Той поставя под съмнение прозрачността на европейските институции. Този случай трябва да ни бъде за урок”, заяви Ревази на пресконференция, организирана през юни тази година.

В началото на 2024 г. Върховният съд на ЕС ще се произнесе по делото, заведено от инициативна група и вестник “Ню Йорк Таймс” срещу Европейската комисия за неосигуряване на достъп до текстови съобщения на шефа на ЕК.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Всичко ще се потули, кой прочел, прочел, времето е такова, може би един ден всичко ще стане ясно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране