15.08.2023 | 18:50
Европейската заповед за арест на Пепи Еврото е отменена
Бившият главен герой в скандала "Осемте джуджета", бившата му съпруга и спецпрокурор са обвинени за злоупотреба с иззети златни монети

Трима души са привлечени като обвиняеми по едно от делата около казуса “Осемте джуджета” – за злоупотреба с иззети като веществени доказателства златни монети от дома на бизнесмена Явор Златанов – бившият прокурор от спецпрокуратурата Дилян Деянов, бившият следовател Петьо Петров – Пепи Еврото и бившата му съпруга Любена Петрова, сега Павлова. Това обяви Софийската градска прокуратура (СГП) във вторник, след като темата за забатаченото разследване на мащабната рекетьорска схема с участието на прокуратурата “Осемте джуджета” беше повдигната отново от Антикорупционния фонд (АКФ).

По обяд в понеделник АКФ пусна съобщение, че Софийската градска прокуратура е иззела от Софийската районна прокуратура разследването срещу Петьо Еврото за принуда и незаконни записи, образувано в края на май, и малко след това Европейската заповед за ареста (ЕЗА) на Петров по това дело е била оттеглена от наблюдаващия прокурор при СГП, което означава, че в момента Петров вече не се издирва извън границите на страната.

Няколко часа по-късно прокуратурата отговори с пространно съобщение, което на практика потвърждава, че ЕЗА по делото за принуда и незаконни записи е оттеглена, защото самото привличане на Петьо Петров като обвиняем по това дело е отменено като незаконосъобрзано – липсвали каквито и да е доказателства за извършено престъпление, нямало дори разпит на пострадал от принудата.

Но същевременно, още на 11 август наблюдаващият прокурор от СГП по друго от делата, което се отнася за случая “Осемте джуджета”, е привлякъл трима обвиняеми – прокурорът Деянов, Петьо Еврото и бившата му съпруга. По това дело наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест за Пепи Еврото с цел международното му издирване, пише в съобщението на прокуратурата. От тази формулировка се разбира, че към момента очевидно ЕЗА за Петьо Петров няма, т.е. той не се издирва извън страната, коментира за “Капитал” експертът към АКФ Андрей Янкулов. Това ще стане не когато се предприемат действия, каквото и да значи това, а когато бъде издадена нова ЕЗА по него.

35 кг златни монети, иззети от прокуратурата като веществени доказателства, изчезнаха в багажника на Любена Петрова

Случаят е известен от разследването на АКФ “Осемте джуджета”, започнало по сигнал на бизнесмена Илия Златанов, собственик на асансьорния завод “Изамет”. При обиск в дома на сина му Явор Златанов са иззети 35 килограма златни монети като веществени доказателства – по тогавашни оценки на стойност над 4 млн. евро. Монетите били общо 811 на брой, описани много нехайно. Стана известно, че по документи златото е било върнато при съществени процесуални нарушения уж на друг човек – бизнесмена Димитър Ламбоввски, който представил договор за отговорно пазене на 650 000 евро, които уж бил дал на Явор Златанов и срещу този договор получил златото – хипотеза, която юридически е невъзможна за реализиране.

На практика златото е било предадено в присъствието на Илия Златанов на съпругата на Петьо Петров – Любена, която го натоварила в багажника на колата си и го отнесла, по свидетелството на пострадалия пред АКФ. След публикуването на видеото с разказа за златото през 2020 г. прокуратурата проведе акция в дома на Златанов, при която при съмнителни обстоятелства бяха открити златни монети, чието количество представляваше много малка част от уж върнатото му. Въпреки това от прокуратурата разпространиха манипулативно прессъобщение, което внушаваше, че едва ли не в дома на Златанов е открито цялото злато.

Сега от прокуратурата съобщават, че за това закононарушение с веществените доказателства е привлечен прокурорът Д.Д. (Дилян Деянов), “който е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18.02.2020 г. върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Магистратът е привлечен в качеството на обвиняем за общо длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години и лишаване от право да заема определена длъжност.за длъжностно”, се казва в прессъобщението на прокуратурата. Петров и бившата му съпруга му пък са обвинени за вещно укривателство (чл. 215, ал. 1 НК) на златните монети, за които знаели, че са придобити от чрез престъпление, а именно извършеното от прокурора.

Обвиняемият Петьо Петров е търсен на известните в страната адреси, но не е открит, затова следовател от Следствения отдел на СГП е наредил на СДВР да го обявя за общодържавно издирване. Постановено е задържане до 72 часа, а наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване, се казва в съобщението.

Прави впечатление, е, че навремето трима прокурори от спецпрокуратурата бяха обявени като замесени с едни или други действия в схемата със златните монети. Освен Дилян Деянов, другите двама са Кирил Пейчинов и тогавашният ръководител на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров. Именно Пейчинов е подписал постановлението за връщане на златните монети на бизнесмена Ламбовски, вместо на Явор Златанов, от когото са иззети. Срещу него и срещу Димитър Франтишек няма обвинения засега.

Продължава информационното затъмнение по казуса, коментира Андрей Янкулов. Прокуратурата твърди, че на 11 август е повдигнала обвинения, а го обявява на 15 август и то само защото АКФ повдигна темата, казва той. Нищо няма да излезе наяве, ако няма кой да ръчка, добавя той.

Разследването за принуда и незаконни записи

Разследването срещу Петьо Петров – Еврото, по обвинение за принуда и незаконни записи (чл. 143, ал.1 и по чл. 339а, ал.1 от НК), започна в края на май в Софийска районна прокуратура (СРП). По него Петров беше задочно привлечен в качеството на обвиняем и обявен за международно издирване чрез европейска заповед за арест.СРП обяви тогава, че се е самосезирала “след разпространена информация в медиите” и е образувано досъдебно производство за това, че “от 2018 г. до 29 май 2023г. в гр. София, различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване, както и за това, че за посочения период без надлежно разрешение, което се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. По досъдебното производство към наказателна отговорност е привлечен П.П., но постановлението за привличане към момента не му е предявено, тъй като въпреки проведените оперативно-издирвателни мероприятия, местонахождението му не е установено. Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване.”, обяви прокуратурата. След като разследването е било иззето по компетентност от СГП, там установили, че няма доказателства и свалили обвиненията срещу Петров, а и европейската заповед за арест.

От Антикорупционния фонд припомниха, че на 6 юли и. ф. главният прокурор Борислав Сарафов и експертът Андрей Янкулов от екипа на АКФ бяха изслушани във Висшия съдебен съвет по казуса “Осемте джуджета”. И цитират част от тогавашните му изявления по темата: “Казусът “Осемте джуджета” е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки”[…] “Изясняването на този казус е ключов залог за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата. Аз ще направя всичко, за да се изясни всичко по законен начин, включително за активизиране на наказателна отговорност срещу замесените лица.” Стана известно и че Сарафов е разпоредил пълна проверка на работата на прокуратурата по разследванията, свързани с “Осемте джуджета”, резултатите от която трябваше да станат известни до 15-ти юли, но това така и не се случи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране