02.02.2024 | 13:26
Гарантирано от ГЕРБ! „Парламентарна полиция“ следи кой депутат с кой репортер говори
Главният секретар на Народното събрание Стефана Караславова е заповядала на квесторите да шпионират журналистите

Темата с парламентарните кулоари беше затворена с отказ журналистите да получат достъп до депутатите. Сега обаче се оказа, че квесторите са получили задача да следят кой депутат кой журналист кани в забраненото пространство, което се намира до пленарната зала. За това съобщи “Клуб Z“ след разговори с депутати, журналисти и служители на Народното събрание.

Разпореждането е на главния секретар на НС Стефана Караславова, която изпълняваше същата функция и през 2020 г., когато медиите трябваше да работят в мазето на Партийния дом, припомня “Клуб Z“. Целта на новото правило е, ако народен представител се оплаче от репортер, да е ясно кой носи отговорност за “нарушителя“, дръзнал да стъпи в забранените кулоари.

От пресцентъра на парламента заявиха, че няма писмена заповед от главния секретар да се докладва кои депутати канят журналисти в кулоарите. Не се води и подробен списък с имената и работните места на потенциалните нарушители.

Освен това до съвсем скоро вратите към кулоарите се отваряха с бутон. На самото място, където са кабинетите на депутатите, пък има и камери за видеонаблюдение. Сега обаче вратите се отварят с чип карти. По непотвърдена информация се обсъжда и единственото кафене, до което репортерите имат достъп, да бъде преместено в “забранена зона“, така че само народните представители да стигат до там.

В края на миналата година 85 представители на различни медии поискаха да им бъде осигурен свободен дотъп до кулоарите, но без записване на видео и аудио съдържание и фотографско заснемане. В подписката си журналистите обясниха, че заради ограниченото пряко общуване с депутатите,  не могат да задават допълнителни въпроси, да провеждат неформални разговори или да избистрят неясноти около законопроектите. За да проведат разговор, те трябва или да висят пред пленарната зала, или да “дебнат“ народните представители до входовете и изходите на парламента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране