23.01.2023 | 19:17
Гарантирано от ГЕРБ! Прокуратурата погна Радостин Василев
Има подадена жалба срещу бившия спортен министър, за когото се твърди, че е заплашвал Христинка Иванова

В Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство след сигнал за заплаха, отправена от министър, който понастоящем е народен представител, съобщи сайтът „Флагман“. За случая стана ясно на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 20 декември.

Тогава бе докладвано писмо от следовател в Следствения отдел на СГП, с което се изисква информация кога са обявени за депутати Христинка Иванова – в 47-ото Народно събрание, и Радостин Василев – в настоящото 48-о Народно събрание. Данните били нужни във връзка с разследване.

Припомняме, че на 13 юни 2022 г. депутати от „Има такъв народ“ (ИТН), сред които Христинка Иванова, пуснаха запис с гласа на Радостин Василевтогавашен министър на спорта, който се отцепи от партията на Слави Трифонов. От него стана ясно, че Иванова първоначално е обещала да се отдели от парламентарната група на „Има такъв народ“, но след това си е променила решението. В записания телефонен разговор се чува как Радостин Василев се опитва да я склони все пак да премине в групата на отцепниците. След като Иванова отказва, Василев й заръчва да си подаде оставката като депутат и й заявява, че ще й прати хора, които да й помогнат да си попълне молбата. Това бе изтълкувано като заплаха от представителите на ИТН и бе обявено, че ще бъде сезирана прокуратурата.

По информация на сайта сигнал наистина е бил подаден, а вече е образувано и досъдебно производство. По правило прокуратурата би следвало да стартира такова производство, когато има достатъчно данни за извършено престъпление.

Говорителят на СГП каза пред „Флагман“ само, че наблюдаващият прокурор ще реши дали и кога ще даде информация по случая, но на този етап такава ни бе отказана.

Тънкият момент е, че Радостин Василев понастоящем е депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) и е с имунитет. Ако прокурор пожелае да му повдигне обвинение, трябва да поиска защитата му да падне, което става с решение на парламента или на самия депутат. Радостин Василев каза, че не знае нищо по случая и че не е викан на разпит.

До дни президентът Румен Радев ще разтури 48-ото Народно събрание, след като то не успя да излъчи правителство, и ще свика извънредни парламентарни избори. Тогава имунитетът на Радостин Василев ще падне.

Не бива да се изключва възможността главният прокурор Иван Гешев да поиска снемане на депутатската защита на Василев и в малкото оставащи дни на това Народно събрание. Това ще предизвика силен медиен ефект, от което Гешев би могъл да се възползва предвид конфликтните му отношения с ПП.

Ето записа на телефонния разговор между Христинка Иванова и Радостин Василев: 

 

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране