14.05.2024 | 12:49
Гърми скандал с медийните пакети от ЦИК!
Съдът тупа топката с намаленото финансиране, малките партии са обречени

Скандалът с медийните пакети, които ЦИК отпуска на партиите и коалициите се разгаря. Припомняме, че няколко нови формации подадоха жалба заради решението на Централната избирателна комисия да отпусне 40 000 лева вместо 80 000 лева под формата на медийни пакети за предстоящите избори 2 в 1.

Вместо съдът да вземе отношение по жалбите, магистратите си препредават делото.

Весела Драганова, председател на Партията на българските жени и коалиционен партньор в Граждански блок, коментира за ПИК: Днес, във Върховния административен съд, бяха гледани жалбите на непарламентарно представени партии, подали жалби чрез ЦИК, срещу решение на комисията, за т.н. “медийните пакети”, които бяха намалени от 80 000 на 40 000 лева. В закона е записано, че за всеки избор трябва да бъдат предоставени отделни “медийни пакети”, но в решение #3235 от 7 май 2024 година ЦИК постановява да се предоставят на извънпарламентарните тези партии и коалиции само по 40 000 лева и за двата вида избори.

По жалбите на около 15 политически формации, партии и коалиции – директно, предварително подготвено от съдията, се прочете решение, че ВАС няма да допусне гледането на тези жалби, тъй като това не е от негова компетентност. Само да отбележа, че това решение на ЦИК, което цитирах, завършва със следното изречение: „Решението подлежи на обжалване пред ВАС чрез ЦИК в тридневен срок от обвяването му“.

Това е заблуда от самата ЦИК, тъй като сега ВАС, това, което прочете и скоро ще излезе като официално решение, освен, че не дава по същество делото да продължи, а съобщи, че ще го прехвърли по компетентност на Софийски административен съд, тъй като не било от компетенциите на ВАС. И ще се чакат още няколко дни, в които ще се насрочи делото, после още един ден, в който ще се гледа, а колегите споделиха и аз го потвърждавам, че медийните пакети за интересните възможности, особено в националните телевизии, вече са изчерпани и дори да бъдат дадени по 40 000 лева за двата избора – общо 80 000 лева, те няма да имат възможност да запазят място за тези важни предавания, които се гледат най-много от българските зрители“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране