28.01.2016 | 20:52
Гей скандал в Светия синод: Архимандрит Герасим налази свой подчинен
Потърпевшият легнал болен, трепери за живота си

Системен сексуален тормоз упражнявал главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим Георгиев върху свой подчинен служител от патриаршията. Скандалните твърдения са описани в подробна жалба до Софийския районен съд, входирана на 19 януари. Според твърденията на православния служител намеците за сексуални контакти започнали преди една година, пише „България днес“ и уточнява, че от съображения за сигурност и конфиденциалност по молба на потърпевшия няма да разкрива входящия номер на жалбата и неговото име, които се пазят в редакцията.

„В началото под форма на безобидни комплименти и подмятания от рода на „днес изглеждаш чудесно“ и „тези дънки ти стоят добре“ от него към мен до по-странни шеги, които не би трябвало да имат място в речника на един монах от рода на „днеска си в настроение, значи не си спал тази вечер сам“ или „днес на дядо му се спи, но няма с кой“. Аз, който имам красива приятелка, винаги се чувствах неловко и обикновено търсех повод да изляза от неговия кабинет“, пише подчиненият на Герасим в жалбата си до районните съдии.

Обръчът около мъжа започнал да се затяга след Великден, пише в жалбата до съда. „Архимандрит Герасим вече търсеше повод за по-непосредствена физическа близост с мен с цел осъществяването на сексуален контакт, в който той да е пасивната страна, а аз да бъда активната… Няколко пъти след подмятания на безобидни шеги той правеше опит да ме прегърне с двете си ръце, но аз винаги го отблъсквах. Все излизаше от положение с думите: „не се вълнувай толкова де, мога да заключа отвътре кабинета“, „по-спокойно, че какъвто си як, ако ме хванеш, ще ме строшиш“, продължава с разкритията си жалбоподателят.

След един от поредните неуспешни опити главният секретар на синода предложил на подчинения си да се качат в служебния апартамент на Герасим в сградата на Синодалната палата.

„Аз му отказах. Друг път ми предложи разходка с неговата служебна кола, аз пак му отказах. След всеки мой отказ за възможност за непосредствена физическа близост с него той ставаше видимо напрегнат и след месец май вече започна да ме плаши с думи от рода: „Ей, учил си, ама не ти е дошъл акъл в главата, ако така я караш, ще те уволня“, „Ще те уволня и църквата ще ти се стори тясна, никъде няма да можеш да си намериш работа в системата“, описва преживелиците си служителят в патриаршията.

Още след първия опит за сексуален контакт на архимандрита потърпевшият писал рапорт до патриарх Неофит. „Не получих никакъв отговор. Очаквах поне промяна в поведението на главния секретар, но такова не последва. Той продължи със своя сексуален тормоз към мен и след всеки мой отказ ме предупреждаваше, че съм потенциален безработен. Писах още два пъти рапорт до патриарх Неофит – през октомври и декември. Пак не получих никакъв отговор и пак нямаше промяна в поведението на Герасим“, разказва в жалбата си мъжът.

Според него рапортите изобщо не са стигнали до Неофит, тъй като те винаги се класифицирали от… главния секретар на синода. „Тоест той не е могъл да не види и прочете моите рапорти и съответно ги е унищожил“, разсъждава подчиненият на Герасим.
Тогава той решил, че е най-добре да се отдалечи физически от главния секретар и написал молба до патриарха и Светия синод да бъде преназначен на друга длъжност в институт, намиращ се извън сградата на патриаршията. „По ирония на съдбата тази моя молба трябваше да я докладва пред патриарха и Светия синод… главният секретар. Досега отговор не съм получил“, обяснява мъжът.

Непрекъснатият сексуален тормоз – продължава жалбата си мъжът – оказал влияние на здравето му и той се разболял. В средата на декември лекар му предписал домашно лечение и да пие лекарства. Заради излизането в болнични тормозът от Герасим от сексуален станал „мутренско-хитлеристки“.

„Той се обаждал на лекарите, издали ми болничен лист, и ги е предупреждавал да не ми издават повече болнични, защото щял да им предизвика проверка от страна на здравната каса“, твърди в жалбата си служителят и добавя, че всичко това го карало да чувства пряка заплаха не само за своя живот, но и за живота на своето семейство от страна на архимандрит Герасим.

Главния секретар също е потърсен за коментар. Оказа се, че той заедно с патриарх Неофит са на делегация в Швейцария за подготовката на Осмия вселенски събор.

От синода изразиха почуда за гей скандала, в който бе набъркан Герасим. Оттам оприличиха главния секретар като много добър, човечен и духовно извисен човек. Никой не знаел за подадена жалба за сексуален тормоз и дори изразиха съмнение, че това е вярно.

Бивши и настоящи духовници, близки до синода и Софийската патриаршия, обаче потвърдиха за случая пред вестника. „Публична тайна и в синода, и сред духовенството в София е, че Герасим е отправял такива сексуални покани. Гарван гарвану око не вади и затова все още няма никакви последствия. От синода може да се сърдят, че журналисти изнасят такива информации, но точно заради подобни случки виновните отблъскват нормалните хора от църквата и стават за резил. Не може да вършиш гнусотии, а на сутринта да наденеш расото и да даваш причастие, да кръщаваш деца и да изповядваш хора. Иначе познаваме човека, който е пуснал жалбата – той е свестен, порядъчен и почтен човек“, споделиха духовници от синдиката на свещениците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране