31.01.2024 | 10:47
ГЕРБ е първа политическа сила със 7% пред ПП-ДБ
"Възраждане" също запазва третата си позиция с подкрепа от 14.6%

Преди очакваната през март ротацията в правителството ГЕРБ запазва първото място като най-голямата партия в страната, получавайки дял от 24.8% сред гласуващите, следвана от „Продължаваме промяната – Демократична България“ със 17.8%. Това показва проучване на социологическата агенция „Тренд“ по поръчка на „24 часа“, публикувано в сряда.

Крайнодясната партия „Възраждане“ също запазва третата си позиция с подкрепа от 14.6% от гласуващите. Четвърта политическа сила е ДПС с 13.8%, а БСП (9.6%) е пета.

„Има такъв народ“ (ИТН) запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4.8%, което обаче е недостатъчно за осигуряване на място в Европейския парламент, където е необходим резултат над 5.88%.

При евентуални нови парламентарни избори 7% биха отбелязали опцията „Не подкрепям никого“.

Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори от 30% през ноември до 34% през януари. Все пак 42% от българите са на мнение, че предсрочен вот в момента не е необходим.

„Няма сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел“, коментират авторите на проучването.

Според 56% от хората ротацията няма да промени съществено управлението на страната.

Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще стане по-добро (15%) или обратното – по-лошо (16%).

Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в конституцията, докато 17% изразяват одобрение към тях.

Подкрепа за промените декларират половината от избирателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и около една пета от тези на ДПС. Общо 30% от участниците в проучването не одобряват конституционните промени.

Положителните оценки към основните институции в началото на новата година се стабилизират на ниските нива от края на 2023 г. Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки – 15%, а правителството – 22%.

Симпатизантите на ПП-ДБ подкрепят плътно зад кабинета „Денков“, докато сред избирателите на ГЕРБ четирима от 10 души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на правителството декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.

Няма съществена промяна и в оценката за работата на президента – 36% го оценяват положително, а отрицателно – 52%.

6 коментара

  1. Борил каза:

    На предателите от ПП-ДБ и тези проценти са им много.

  2. Асен каза:

    ДБ значи пак биха се доредили да спят в парламента, което е жалко за България

  3. Боби каза:

    ДБ дори не ги бройте в тия класации

  4. Емма каза:

    ДБ не са платили достатъчно за подвеждащи данни

  5. Ради каза:

    Като разликата ще се увеличава

  6. Адам каза:

    Народът спи мъртвешки сън…. Мародерите го грабят….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране