15.05.2024 | 14:32
ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство след изборите
Турция няма да помага на ДПС на парламентарните избори

Очакването ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство – повече от 121 депутати, на предстоящите избори няма да се случи. Това са само някакви мечти на Борисов и Пеевски. Очакванията, че ГЕРБ биха взели 80 депутати, а ДПС да приближи около 41 и двете партии да управляват няма да стане. И затова те правят такава агитация, че пак ще има други избори. Съзнателно правят това да говорят, че няма да има стабилно мнозинство след вота на 9 юни, защото целят по този начин колкото се може по-малко хора да участват на изборите. А това означава, че те може да разчитат на своя твърд електорат. Това обяви пред „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Гюнер Тахир, председател на Националното движение за права и свободи.

„Едно от последните проучвания за вота показва, че се очаква 33% от избирателите да гласуват. Но в същото време имаме и предварителна заявка 44% от хората да участват. Това означава, че тази цифра може и да нарасне. Все пак има разлика от ¼. Аз лично очаквам да има наказателен вот, а ДПС и ГЕРБ би трябвало да са доволни, ако могат да си повторят предишните резултати от миналите избори като депутати – 69 за ГЕРБ и 36 за ДПС“, добави Тахир.

„Ще видим и какво ще се случи в Турция. Когато Турция активно подкрепя ДПС, вотът там е около 63 хиляди гласа. При такъв резултат означава, че правителство в Турция е помогнало. Нека си припомним, че на 24 февруари на конференцията на ДПС Ердоган ги поздрави с видеообращение, но без да споменава имена. Ердоган поздрави ДПС и очакваше повече подкрепа в Турция, но не я получи. Ердоган не получи това, което очакваше, а се оказа, че хората с двойно гражданство са гласували за опонентите на Ердоган и той загуби столицата на изселниците – Бурса. Преди това партията на Ердоган беше на власт там много години. Ердоган е човек, който е злопаметен. Едва ли ще се впусне сега да им помага. Когато ДПС няма подкрепа в Турция, има около 40 000 – 42 000 гласа“, каза още гостът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране