01.06.2015 | 0:22
ГЕРБ и ДПС се заиграват по места за изборите
Правим всичко да влошим отношенията между Борисов и Пеевски, но не мога да убедя премиера, че главният прокурор не работи, каза Радан Кънев

“Има нива на партньорство между ГЕРБ и ДПС, свързани с местните избори, които не могат да бъдат прикрити и ще нанесат щети на ГЕРБ”. Това заяви в ефира на Нова телевизия съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

В отговор на въпроса дали знае какви са отношенията между Бойко Борисов и Делян Пеевски той отговори: “Нямам представа…, надявам се да не са добри. Правим възможното да ги влошаваме. Цялата истерия на медиите на Пеевски показва, че добре ги разваляме”.

Според Кънев задкулисието в политиката вече е преборено, но “най-смешно било да се смята, че моделът КОЙ е един човек или група хора”. Проблемът е в политическата ни система и правила на управлението, които позволяват едни и същи корупционните схеми да продължават да съществуват, независимо от това коя партия и кои хора са на власт. Проблем са и несменяемите кметове, съсредоточили в ръцете си много политическа и икономическа власт, смята лидерът на ДСБ.

Той е категоричен, че тези проблеми могат да бъдат решени единствено с намесата на прокуратурата. “Когато държавата е започнала да наказва, тя тогава е възникнала. Без да работи прокуратурата и съда е много спорно дали има държава, това са фактите”, отсече Кънев.

Лидерът на Реформаторите не можел да убеди премиера, че сегашната прокуратура и главният прокурор Сотир Цацаров не работят. Депутатът обаче не смята, че Борисов лъже, че иска да провежда съдебна реформа, както заяви Моника Маковей, само за това, че мнението му е различно.

“Борбата за промяна на правосъдието е най-тежката политическа битка, която кабинетът води и тя няма да приключи за шест месеца. Но за това кратко време е постигнато много – в парламента има предложение за конституционните реформи и нов Закон за съдебната власт”, посочи Кънев. И изтъкна, че дори само този закон да мине в парламента, страната ще е направила огромни крачки – “най-големите за периода на прехода”. Законът предвижда сериозна реформа на прокуратурата – децентрализация, допълнителни права за отделните прокурори, контрол, отчетност, възможност за смяна на тримата големи в съдебната власт”, поясни депутатът.

По негово мнение темпото на реформите е добро, но се очакват блокади по всички линии. “Когато става дума за реформиране на правосъдието в България, със сигурност ще има предатели в четата. Така че трябва да събираме големи мнозинства, за да можем да ги парираме”, подчерта Кънев.

“Реформаторският блок не преяжда с власт, а с отговорности. И те дори ни идват в повече”, заяви за пореден път той.

На въпроса дали биха жертвали министри в името на коалицията, Кънев отговори: “Хора винаги могат да бъдат жертвани, но политики и реформи – не”. На този етап обаче нито един министър не бил за смяна. Николай Ненчев според него се е показал като “смел министър”, който е направил много начело на Министерството на отбраната.

“Костов е сериозно подготвен български икономист, експерт в доста сфери, а не призрак”, коментира лидерът на ДСБ. И не скри, че често се вижда с бившия син премиер и обсъжда с него проблеми на държавното управление. Последният път е разговарял близо два часа с него и Димитър Бъчваров преди ратификацията на новия държавен дълг от 16 млрд. лв.  По темата за КТБ обаче бившият и настоящият лидер на ДСБ били на съвсем различни мнения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране