29.05.2023 | 16:07
ГЕРБ ли седи зад разкритията на Радостин Василев?
При новите обстоятелства, имам предвид, че имаме ново уравнение, което ГЕРБ и президентът Радев искат да създадат, шансовете за кабинет не са големи, казва Николай Марков

Защо е важно да се разбере кой има интерес да компрометира службите за сигурност и цялата система, която трябва да генерира и да гарантира националната сигурност. Какъв е ефектът от записа, който разпространи Радостин Василев… Пред ФАКТИ по темата говори полковник Николай Марков, експерт по национална сигурност и преподавател в НБУ.

– Г-н Марков, колко време прекарахте като служител на НСО?
– В системата за сигурност съм над 20 години.

– Кое „посолство“ ви назначи там? Нали така е модерно да се казва, че хората в службите се назначават от посолствата…

Не мисля, че посолствата играят чак толкова ключова роля. Ако играеха толкова ключова роля, България нямаше да изглежда така. Може и да звуча много различно от общото, което се коментира за това, което става в България, но в това, което казвам, съм твърдо убеден.

– Защо някой се опитва да използва службите и те се поставят като тема?
– От кого…

– Виждаме сега Радостин Василев как напада „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, от които се отцепи, и от неговия запис, който пусна, чуваме как ще има смяна на ръководителите на службите и те са съгласувани с посолствата?
– Радостин Василев се обляга на думи, казани от Кирил Петков. И те наистина, ако са казани по този начин, може да се прочетат буквално, но аз нямам такъв прочит. Не мисля, че от Кирил Петков зависят ключови назначения в системата за сигурност. Дори и той да е министър-председател, дори и ПП да управляват. Нещата са далеч по-сложни, има си протоколи и те се следват независимо от политическия дневен ред. Политиците имат едни правила, а системата за сигурност съвсем различни.

– А вие как гледате на нещата, които се случват. Вашият прочит какъв е…
– Виждаме политическо разиграване на някакви тези. Не мисля, че тезите са подготвени при такива факти и обстоятелства, които да са притеснителни както за обществото, така и за всички останали. По-скоро едни политици искат да изритат други по такъв начин, който в България, за съжаление, става традиционен.

– Но обществото реагира, след като бяха изнесени такива данни. Виждаме, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бяха „замразени“… Ефект някакъв има?
– Това говори само че ГЕРБ са едни от поръчителите.

– Смятате, че ГЕРБ стоят зад това, което направи Радостин Василев…
– Да.

– В този ред на мисли шансовете за кабинет как ги определяте?
– При новите обстоятелства, имам предвид, че имаме ново уравнение, което ГЕРБ и президентът Радев искат да създадат, шансовете за кабинет не са големи. Причината е, че ДБ и ПП са поставени в много неизгодна позиция, в унизително положение в общи линии. Тяхното самочувствие може да се каже, че е смачкано в общественото пространство. Ако ме питате как аз виждам нещата, погледът ми е много различен. Просто за мен обществото се подхлъзва за пореден път в неправилна посока. Но това е технология в политиката, която в България съществува вече над 30 години.

-Когато кажем национална сигурност – какво трябва да разбираме. Някак, когато говорим за службите, все едно се чудим домати ли да си купим, или чушки… Темата е сведена до това как да назнача моя човек…
– У нас политиците го направиха това. Доста неща опорочиха, включително и разговора за специалните служби. И вие самите виждате, че както и да говорят политиците, както и да го въртят, може и да имат много желания, но в крайна сметка се случват малко по-различни неща от тези, които заявяват. Така че, когато говорим за национална сигурност, не разбирайте, че тя се произвежда от политиците. Политиците може да задават политическия дневен ред, може да определят политически планове, да въвеждат политически решения и т.н. Превръщайки обаче в акцент разговора за специалните служби, и превръщайки го и поставяйки го в политическия дневен ред, това означава, че имаме външно въздействие върху политическата система и това въздействие идва от тежката организирана престъпност в България.

– Това как да го разбираме – че организираната престъпност отново завладява територии, които е загубила…
– Преразпределят се тектонични икономически пластове.

 

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране