08.05.2016 | 0:01
ГЕРБ отстъпва от промените в изборните правила
Борисов събира депутатите си, a Цветанов обяви, че партията му не иска поправка на ИК

Часове, след като президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще наложи вето на част от промените в Изборния кодекс (ИК), ограничаващи възможността на българите в чужбина да гласуват, ГЕРБ демонстрира отстъпление от намерението да промени изборните правила.

Премиерът Бойко Борисов обяви в официалния си профил във Фейсбук, че във вторник ще събере ПГ на ГЕРБ, за да вземе решение как да излезе от ситуацията.

„ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват. Благодарение на това беше възможно да се разкрият допълнително секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства, което дори г-жа Манолова запази. Така че, аз винаги съм считал, че е наше задължение да осигурим възможност всички български граждани, които желаят да гласуват в чужбина, да могат на практика да упражнят това свое право на глас“, написа министър-председателят.

Той добави, че междувременно ще продължи преговорите по темата с РБ, ПФ и АБВ, „защото стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани“.

„Това е отговорност на всички политически партии и лидери, не само моя, и не само на ГЕРБ. Надявам се, че ще успеем да намерим един разумен и справедлив консенсус“, заключва лаконично Борисов.

 В същото време председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията му „не иска да променя изборните правила и това е доказано с политическото решение, което е взето преди местните избори“.

„Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ГЕРБ за това, че исканията на българите в чужбина във връзка с ИК са справедливи. Но тъй като решенията в парламента се случват в сложна коалиция поехме ангажимент да направим същата среща с г-н Валери Симеонов, като лидер на ПФ, и ако се наложи колкото ще срещи трябва с други партии, които подкрепят този кабинет“, коментира депутатът пред журналисти в Златоград, където участва в местния празник на чевермето.

Цветанов все пак подчерта, че „единственото, към което се стремим от ГЕРБ, е да има стабилност за страната, да не създаваме предпоставка някой да подтикне страната ни към безредици, към несигурност, което означава, че ще се превърнем в съседните ни държави – в една политическа нестабилност, което, повярвайте, че не дава възможност да се правят решения на важните и сложни въпроси, които стоят днес пред обществото“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране