08.12.2023 | 23:02
Гешев: Бойко Борисов е собственикът на Нова телевизия! (видео)
От посолството на САЩ са искали Иван Гешев да се намеси в полза на Прокопиев по негово дело

Бившият главен прокурор Иван Гешев би трябвало да е доста информиран човек. Той твърди пред независим журналист, че собственикът на Нова телевизия е Бойко Борисов.

“В стаята му (на Борисов) в „Бояна“ съм виждал крайните собственици на тази медия. Един българин и един сърбин. Не се учудвам една от двете медии (Нова и Btv) крайният собственик да е Бойко Борисов. Той няма да ме пусне да говоря в неговата медия”, каза Гешев пред журналиста Ивелин Николов.

Визираните лица са международните аферисти със спорна репутация Спас Русев и скандалния сърбин Драган Шолак. Те са участници и в схемата с Виваком, която първо мина ужким в ръцете на Шолак от руската VTB, а после придоби напук на регулаторите и почти фалиралата конкуренция от Булсатком, която Русев купи със заем проформа от Шолак.  Предишният собственик на Нова, от който Шолак “купи” телевизията, Кирил Домусчиев е имал само 33% от собствеността на телевизията.

По случая тече разследване на BBC и други английски медии, които ровят около Драган Шолак в качеството му на собственик на английски футболен клуб – изпадналият от Премиършип в Чемпиъншип Саутхямптън. Там акцентът е, че Шолак търгува с чужди капитали със съмнителен произход.

Спас Русев е стар познайник на Борисов и аверите му и търгува с активи като техен представител тип face for rent или лице на заем. Самият Русев представя себе си за дендимен, едва ли не като „господин от Лондон“ или конселиери на Биг Босовете.

Журналисти разказват, че Спас Русев обикаля нюзрумите на БТВ и Нова и спускал нареждания към мисирките от името на Борисов и ГЕРБ, както и партиите на Промяната.

Иван Гешева разказа, че от американското посолство са го натискали да смачка доказателства по дело срещу Иво Прокопиев.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    А ти какво направи напълни си гушата и мълчеше

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране