25.05.2023 | 20:42
Гешев подозираше, че Къро е давал показания пред американските власти
В последните години Каменов водеше бизнес война с един бивш свой съдружник - Размиг Чакърян

Димитър Стоянов, журналист от разследващия сайт BIRD.bg, коментира по БНР информацията, че издирваният по искане на България от Интерпол Красимир Каменов – Къро е бил застрелян рано тази сутрин в Кейптаун, Южна Африка, заедно с жена си и още двама души.

Този разстрел се е случил в един много ключов контекст – на посещението наскоро на българска делегация и на самия президент на България – Румен Радев, в Република Южна Африка. Не ги обвързвам двете, казвам какъв е контекстът.

Знаем, че в последните години Каменов водеше бизнес война с един бивш свой съдружник – Размиг Чакърян. И това е, меко казано, публична тайна. Те подаваха последователни сигнали един срещу друг, като се обвиняваха за различни убийства. Знаем, че в последните месеци отношенията му с един друг негов бивш съдружник – Христофорос Аманатидис – Таки, също бяха много обтегнати. Нашите източници твърдят така. Техните отношения са били на приливи и отливи още от момента, в който Каменов напусна България.

Според журналистически разследвания след смъртта на „големите имена“ във ВИС-2 легалната и нелегалната част от бизнеса на групировката са поделени между Аманатидис и Каменов. Къро отговаря за относително легалната част, а при Таки остава наркоразпространението и наркотрафика.

След 2019 г. конфликтът между Каменов и Чакърян беше ескалирал. Чакърян заедно с Цеките беше посочен като лице, което трябва да бъде убито от групата на Каменов. Използваха се показанията на ключовия свидетел Ивайло Серафимов, които са много противоречиви и е много трудно да бъдат кредитирани с доверие. Но прокуратурата ги кредитира.

По наша информация Каменов е от българските лица, които са дали показания пред чужда юрисдикция в рамките на последната половин година във връзка с ключови криминални случаи с международен елемент. И моята хипотеза е, че той е ликвидиран не за неща, които е правил в миналото, а за действия, които е можел да направи в бъдеще.

Гешев на две пресконференции претендираше, че е пуснал записи на Къро, но там беше моят глас, както и на защитения свидетел Филип Стоянов. И подозираше, че Къро е част от схема за неговото отстраняване. Гешев подозираше, че Къро е давал показания пред американските власти и че се прави опит той (Иван Гешев – бел. ред.) да бъде санкциониран по „Магнитски“, вероятно, и не само.

Беше презентирано дело за търговия с влияние и лицата, които бяха назовани, включително и моята скромна персона, индиректно бяха обвинени, че са подкупили представители на американските власти – конгресмени и съдии.

Според мен Гешев е имал яснота кой какви показания и пред кого е дал. Има хипотеза, че смъртта на Каменов го ползва, защото очевидно той (Къро) е знаел нещо за него. И или е свел до знанието на чуждите власти тези данни, с които разполага, или е щял да го направи.

За съжаление, през последните няколко години у нас остава едно впечатление, че държавата се управлява от мафиотско статукво.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране