11.12.2022 | 12:37
Гешев с нова версия: Разследването “Барселонагейт” се бави заради Кипър
Главният прокурор обясни проблема с Шенген с цитати от Паисий и Петко Каравелов

Разследването “Барселонагейт” не приключва и на втората си година заради съдебните власти на Кипър. Това стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев пред БНР днес. От Кипър прокуратурата чака отговори на съдебна поръчка. Молбата за правна помощ до Кипър – за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър, беше пратена едва средата на февруари.

Делото, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бе образувано от спецпрокуратурата през ноември 2020 г. и след закриването й през юли бе прехвърлено в Софийската градска прокуратура.

Месеци преди последните дни на спецпрокуратурата оттам престанаха да дават информация по случая. От Софийската градска прокуратура също мълчат.

В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език, така че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари. После официалният превод бе готов и бе обявено, че полученото от Испания ще се анализира. За тези 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването. Заключенията на испанските власти, изпратени на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая “Барселонагейт” са изпрани над 5 млн. евро. “Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро”, се казваше в документа, който прокуратурата отказва да приложи към делото.

От Испания все още се чакат отговори и по втора заповед за разследване. Двете заповеди бяха пратени едва в края на 2021 г., година след образуването на делото. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари.

Гешев коментира и отказа на Нидерландия и Австрия България да бъде допусната в Шенген. Нидерландия се аргументира с липсата на върховенство на закона в България. Според Гешев това няма общо с приемането ни в Шенген, защото България е изпълнила всички критерии и ЕП и ЕК потвърждават това.

По думите на Гешев големият проблем в България е, че българите се топят едни други в Европа. И тогава главният прокурор започна с цитатите. Първо – с Паисий Хилендарски и неговото “О, неразумний юроде! Поради что се срамуваш да се наречеш българин…” После се позова на проф. Николай Овчаров, който казва: “Хапем се един друг като бесни кучета, а после искаме Нидерландия и Австрия да ни пуснат в Шенген.”

Стигна и до Любен Каревелов с “Ние своето не даваме и чуждото не щем”, за да подчертае, че България си е заслужила мястото в Шенген и не трябва да да ни третират като втора ръка държава, защото сме страна с върховенство на правото.

За финал попита къде са политиците като Петко Каравелов, препращайки към репликата му “В моето отечество такива неща не стават”, казана пред чуждестранни журналисти и дипломати на излизане от Черната джамия, където е малтретиран, докато е задържан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране