18.10.2023 | 16:20
Гешев сменя Сидеров в нов патриотичен фронт
Бившият главен прокурор сближава позиции с ВМРО и „Консервативна България“.

Нова патриотична коали­ция се задава на политическия хоризонт.

Повече от месец вървят разгово­ри за бъдещо сътрудничество меж­ду „Справедливост за България“ на Иван Гешев, ВМРО и „Консерватив­на България“. Последната формация е бившата НФСБ на Валери Симеонов. През февруари партията смени името си, а лидер стана ексдепутатът Борис Ячев.

ВМРО и НФСБ участваха в коалицията „Обединени патриоти“ заедно с „Атака“ до 2021 г. и дори управляваха 4 години заедно с ГЕРБ. След серия от скандали между Волен Сидеров и другите лидери партиите не успяха да влязат в парла­мента. Сега Сидеров не е в сметките на трите партии, които на всяка цена искат да влязат в следващо Народно събрание, твърди „Филтър“.

Като основа на бъдещата коалиция за­познати сочат „Справедливост за Бълга­рия“ на Иван Гешев. Организацията все още е сдружение. Предварителни соци­ологически проучвания сочат, че събира последователи, но те не са достатъчни за прескачане на бариерата.

Иван Гешев подготвяше влизането си в политиката още докато беше главен прокурор. Не се оправдаха очакванията, че няма да има стабилно правителство и ще се пробва на избори скоро след напускането на поста. В последните ме­сеци Гешев се загуби от общественото пространство и рядко влиза в големите медии. За сметка на това често се изя­вява в партийните телевизии на ВМРО и НФСБ, които, макар и с малко аудито­рия, редовно му дават трибуна.

Бившият главен прокурор сближава позиции с ВМРО и „Консервативна България“. ВМРО отсъства от парламента на по­следните парламентарни избори от 2021 година насам, но има постоянна членска маса. Движат се около 30 хиляди гласа. След оттеглянето на лидера Красимир Каракачанов като почетен председател, партията ръководят Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди.

Два пъти по-малко имат от „Консерва­тивна България“, но при мобилизация е възможно да нараснат още. С гласове­те за Гешев влизането в парламента е възможно, твърдят неофициално от со­циологическа агенция. Трите формации се сближават и покрай програмите си — консерватизъм, патриотизъм и автономия в рамките на Европейския съюз.

Сдружението на Гешев не участва в местните избори на 29 октомври, но при­ятелските му партии ВМРО и „Консерва­тивна България“ са в коалиция на много места, показа проверка на „Филтър“. В някои градове в коалицията се включва и „Български възход“ на бившия служе­бен премиер Стефан Янев, която също не прескочи бариерата на последните пар­ламентарни избори и продължава да на­малява влиянието си сред избирателите.

Профилът на „Български възход“ е националконсервативен и в голяма част съвпада с този на „Справедливост за България“, „Консервативна България“ и ВМРО. Засега обаче няма данни Сте­фан Янев и Гешев да обсъждат голяма патриотична коалиция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране