24.12.2022 | 14:15
Гешев вече е международен проблем; Оставката му може да реши политическата криза
Откакто е назначен, Гешев демонстративно отказва да разследва съмнителни случаи, свързани с предишната власт на ГЕРБ и лично с бившият премиер Борисов

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън е изпратил писмо до Министерството на финансите на САЩ (в четвъртък, 22 декември), с което призовава да предприеме действия срещу българския главен прокурор Иван Гешев за „корупционни действия“, заплашващи „стабилността и сигурността на съюзниците от НАТО в Европа“.

Дейвидсън, републикански конгресмен и член на Комитета по финанси на Камарата на представителите, пише в писмото до министъра на финансите Джанет Йелън, че „по-голямата част от зловредното руско влияние е съсредоточено в Югоизточна Европа, включително сред страни от НАТО като България“ и че „явното пренебрегване на санкциите на САЩ от страна на българския главен прокурор е неприемливо и трябва да бъде разгледано“.

След като писмото на конгресмена беше разпространено в социални мрежи, после и предпазливо в няколко сайта, дойде неофициална реакция на главна прокуратура. Сайтът „Пик“ написа, че писмото е фалшиво. Новината е стигнала до конгресмена Дейвидсън, който веднага в Туитър написа, че писмото му е истинско. Сайтът EURACTIV от своя страна се е свързал с офиса на Дейвидсън да потвърди.

В писмото си конгресмен Дейвидсън се позовава и на статия на EURACTIV, за решението на български съд, според което законът „Магнитски“ на САЩ не може да се прилага в България.

За оставка на главния прокурор Гешев имаше масови протести, имаше протести още като го избираха. Зад него стоят ГЕРБ и ДПС, сайтове като „Пик“ и агитки с плакати „Гешев е радост“, събрани от активисти като главния редактор на „Пик“ Недялко Недялков.

Тъй като обвиненията срещу Гешев идват от САЩ, той може да срещне подкрепа от българските русофили и антиамериканци. Но Гешев не е във фокуса на внимание само на САЩ. Той вече става международен проблем, след като едно от изискванията на ЕС за да влезе България в Шенген стана и това да се създаде законова система за контрол на главния прокурор.

Всъщност изход от политическата криза в България може да има, ако Гешев подаде оставка. И не само той. Членовете на Висшия съдебен съвет, които го избраха и гласуваха повторно да остане на поста, също трябва да подадат оставка, защото те вкупом се превръщат в проблем на държавата и международен проблем.

Откакто е назначен, Гешев демонстративно отказва да разследва съмнителни случаи, свързани с предишната власт на ГЕРБ и лично с бившият премиер Борисов. Неколкократно демонстративно заявява, че прокуратурата не е разследващ орган, отказва да дава информация за проверки и дела, не можел да помни всички и т. н. Същевременно предприемаше показни действия и арести срещу бизнесмени и др., които после съдът обявява за незаконни, а след това осъждат и държавата в Страсбург. Отделно прокуратурата в България е осъдена от български съд на обезщетения за милиони левове, от засегнати за незаконни обвинения и арести (някои още от времето на предишния главен прокурор Цацаров).

Съвсем в стила на непукизма на Гешев, дори след като американския конгресмен потвърди в Туитър, че писмото му е истинско, сайтът „Пик“ продължава да пуска статии, че то е фалшиво и обвинява всички, които го цитират във фалшификации.

Телевизиите мълчат по въпроса втори ден, все едно са глухи за такива новини.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране