12.04.2024 | 12:16
Главчев уволни всички хора на ПП-ДБ по върховете на МВР
В същото време като зам.министър e върнат единственият уволнен заради потушените протести за БФС

Служебният министър Димитър Главчев махна и последните хора на ПП-ДБ от ръководството на МВР. Той освободи Кирил Ценкин и Ивелина Дундакова.

Първият е бивш охранител на Кирил Петков от времето, в което Петков беше премиер и според вътрешният министър Калин Стоянов е бил налаган сега лично от лидера на ПП за шеф на предизборния щаб в МВР. Ценкин често беше даван като пример от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като назначение на Кирил Петков и как той слагал на такива ключови места охранителя си. Дундакова пък беше предложението на ПП-ДБ да заеме мястото на Калин Стоянов като министър при преговорите за ротацията.

На практика ПП-ДБ вече не разполагат с нито един представител в ръководството на МВР във време на избори, след като и главният секретар на МВР Живко Коцев, за който стана ясно, че е предложение на друг лидер на ПП-ДБ – Атанас Атанасов, бе освободен светкавично от правителството и президента Румен Радев покрай скандала с митниците. Така вече всичко се контролира от подкрепяния от Бойко Борисов и Делян Пеевски Калин Стоянов, който на практика си избра за временен главен секретар бивш свой заместник в ГДБОП Димитър Кангалджиев.

В същото време премиерът Димитър Главчев връща като зам.министър в МВР Стоян Темелакиев, който беше единственият уволнен от доскорошния министър-председател Николай Денков.заради потушаването на протеста срещу вече бившето ръководство на БФС през есента на миналата година.

По онова време Денков обяви, че именно Темелакиев е замествал Калин Стоянов, който бил на филмова прожекция. „Както знаете, по това време имахме заседание на МС. На него министърът беше заместен от зам.-министър Темелакиев. В един момент трябваше аз да кажа на зам.-министър Темелакиев – отивайте и си вършете работата. Така че определено имаше проблем с координацията“, каза тогава Денков. По онова време той обяви, че по отношение на вътрешния министър той виждал неадекватна оценка на обстановката. „Аз няколко пъти се чух вчера с него. Той ме уверяваше, че няма да има особени проблеми и не очаква провокации. Имаше и такива медийни изяви. Тази сутрин, отново като се чухме, неговият коментар беше: „Нищо особено не се е случило“, разказа премиерът в дните на скандала. Тогава Денков не отговори на въпрос дали министърът на МВР Калоян Стоянов е номинация на ГЕРБ и каза, че ще разказва за това „като падне правителството“. В същото време обаче натърти, е Стоянов лично настоял да работи с Темелакиев.

Темелакиев е заемал този пост в периода декември 2021 г. – август 2022 г. и юни 2023 г. – ноември 2023 г. Той е кадър на системата, изпълнявал е длъжността главен секретар на МВР през 2021 г. Магистър е по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

В МВР като зам.министър е назначен още Тони Тодоров. Той е в системата на МВР  близо 20 години, като последователно е заемал изпълнителски и ръководни длъжност. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ от Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Шумен.

В Министерството на правосъдието  от постовете си са освободени досегашните заместници Емил Дечев и Юлия Ковачева. Заместник-министър на правосъдието става Спаска Кинчева, която в периода от 2019 г. до 2023 г. е заемала поста на завеждащ отдел 02 „Досъдебен“ във Върховна прокуратура. Преди това, от 2016 г. до 2019 г. е прокурор в отдел 01 „Специализиран“ на Върховната касационна прокуратура. Кинчева е била и прокурор при Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и при Апелативна прокуратура – Велико Търново.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране