25.01.2023 | 14:52
Гонзо: Чужди играчи с друг цвят на кожата нямат място в националния
Изказването на Георги Иванов за "другия цвят" на кожата е силно проблематично предвид тежките проблеми с расизма, които има в оредяващите агитки на най-популярните български отбори

В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе“, заяви техническият директор на Българския футболен съюз Георги Иванов, цитиран от БНР.

Иванов, който е бивша звезда и капитан на „Левски“ (София), не уточни какъв трябва да е правилният цвят на кожата за българските национали, както и дали по-тъмнокожи българи могат да играят за националния отбор.

„Достойнство за всички българи е да играят за националния отбор, ако не могат, това бие върху нас. Не искам футболисти от други държави да заместват българските. В някои страни това може да го има, но за мен е порочна практика“, каза още Иванов, чийто пик в международната му кариера са 12 мача без нито един гол за френския Рен

Изказването на Георги Иванов за „другия цвят“ на кожата е силно проблематично предвид тежките проблеми с расизма, които има в оредяващите агитки на най-популярните български отбори.

Преди три години шефът на БФС Борислав Михайлов беше принуден от тогавашния премиер Бойко Борисов да си подаде оставката като шеф на БФС заради бруталния скандал с българската публика при приятелския мач с Англия. Срещата бе прекъсвана от съдията на два пъти през първата част заради маймунските звуци, издавани от българските фенове към чернокожите играчи на Англия.

Срещата завърши с победа с 6:0 за Англия, а за България остана не само срамът от безобразното ниво на нейния футбол, а и от поведението на част от нейните фенове. След процедурни хватки две години по-късно Михайлов успя отново да овладее контрола върху БФС, а темата с расизма бе забравена, докато Георги Иванов не я припомни.

Пред представители на детско-юношеските отбори от областите Монтана, Видин и Враца, техническият директор на футболната централа, представи целите и насоките за работа при подрастващите.

„Да помогнем да се направи концепция, да помогнем ако имат нужда да развият школата, да покажем правилата, при 9, 10, 11-годишните как се тренира. Не да показваме тренировки, а принципи. Да представим онлайн академията, в която има около 2000 тренировки“, поясни нападателят.

„Целта на националният отбор в момента е да се класира за европейското първенство. Няма какво да си говорим. Някои казват, че така хвърлям голяма отговорност върху футболистите – не, не. Не съм видял спортист да отиде на олимпиада и само да си тичка. Всеки, който отиде на олимпиада и да знае, че няма шансове, пак се бори да стигне до най-високото ниво. Ние си поставяме високи цели, ако не стане, ще бъде опит. После ще пробваме следващата година в квалификациите за световното първенство. България е крайно време да се класира за голям форум“, обясни още той.

Иванов коментира и отказаните от „Левски“ контролни срещи в Дубай срещу руски отбори заради натиска на феновете. Според него това е било неправилно решение.

„Феновете не може да определят Левски с кой отбор да играе. Това е малко непрофесионално. Това са контроли, отборът е отишъл там да се подготвя и дали ще играе с руски, украински или африкански тимове, няма никакво значение“, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране