28.02.2024 | 20:23
Гръмнали Алексей Петров заради кибер рекет
Има данни Cyberone да е използвана като бухалка за рекет срещу фирми, организации, компании и държавни структури

Разследващите са тръгнали по чисто нова следа за убийството на знаковата фигура на прехода Алексей Петров – кибер рекет. Миналата седмица при спецакция по неотложност маскирани полицаи влязоха в офисите на фирми, свързани с разстреляната барета. Убийството на 16 август миналата година в полите на Витоша продължава да бъде една от основните теми, които свързват задкулисието с управлението на държавата, пише „Филтър“. Последната акция на службите се оказва свързана с новата версия за мотивите за убийството.

Във фокус на разследващите е киберкомпанията Cyberone (Сайбър Уан), която е в партньорски отношения с „Лев Инс“ и официално предлага услуги в областта на информационната сигурност и защитата на личните данни.

Около разследването на покушението срещу Алексей Петров е придобита оперативна информация за негови срещи и разговори в дните преди убийството. Хора от службите разкриват пред медията, че има данни Cyberone да е използвана като бухалка за рекет срещу фирми, организации, компании и държавни структури. Няколко години преди да бъде убит, Алексей Петров създава въпросната компания, която се помещава в офиса на бул. „Черни връх“ 51 „Д“. В началото през 2019 г. неговото подставено лице в компанията е Светла Генова, но след 6 месеца мнителната барета маха въпросната дама и едноличен собственик на капитала на дружеството става Кирил Григоров.

Последният е дългогодишен служител на „Лев Инс“. Запознати с характера на Алексей Петров са наясно, че той рядко успява да поддържа нормални отношения със свои съдружници и служители. Бившата барета често заплашва и безпричинно обвинява хората от своя бизнес кръг. Според разследващите между Григоров и убития Петров не е имало конфликт. Вероятно това се дължало на естеството на работа на Cyberone и специфичните задачи, които са поставяни на служителите й, разкриват пред „Филтър“ хора от службите.

Още със създаването на компанията Cyberone бившият знаков служител на ДАНС събира около себе си специалисти по киберсигурност и хакери, които нарича „бели“. Привлича в екипа си и Кристиян Байков, чието име става известно през същата тази 2019 година след хакерската атака на НАП. По онова време 20-годишният младеж, на когото е повдигнато обвинение за неправомерно копиране на данни от информационната система на НАП, е служител в международна компания по киберсигурност. Тогавашните му работодатели застават зад него, но Алексей Петров е по-настоятелен и им отмъква момчето. Нещо повече – дори помага на Кристиян да стане студент в Пловдивския университет, където самият Петров е доцент и преподавател по национална сигурност.

Месеци преди смъртта на бившата барета хакер, който изпраща имейли под никнейма „Емил Кюлев“, пробива защитата на „Лев Инс“ и вади на бял свят личните данни на 2,25 милиона клиенти. В мрежите се появяват и видеа от комуникацията между хакера Емил Кюлев и Алексей Петров. По това време шеф на „Информационни технологии и киберсигурност“ към „Лев Инс“ е бившият началник на киберотдела в ГДБОП Явор Колев. Въпросният Колев беше член на Комисията по хазарта, когато там са правени промените в Закона за хазарта, облагодетелствали Васил Божков и ощетили държавата с над 600 хил. лева. Самият Колев впоследствие отрече да познава Божков и заяви, че нямал нищо общо със скандалните редакции на Закона за хазарта.

Оказва се, че в момента се работи по версията предлагал ли е Алексей Петров киберзащита чрез своята фирма Cyberone на големи компании, намеквайки, че в случай на отказ ще бъдат пробити.

След стотици разпити разследващите тръгват по същество да работят по версията, че разстрела на бившия агент на ДАНС под прикритие може да е поръчан от рекетиран клиент на киберкомпанията.

Ютюбърът Станислав Цанов пусна в мрежата запис от своя среща с Алексей Петров, на която е бил заплашван да не разследва темата с манипулирането на изборите в България. Помним и колко често Петров демонстрираше близостта си с бащата на Кирил Петков, известен като Татко Петко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране