01.10.2023 | 19:15
Гришо победи световния №4 и е на 1/4-финал
Следващият съперник на българския топ тенисист на "АТР 500" в Пекин е Яник Синер

Григор Димитров изигра изключителен мач и извоюва първа победа в кариерата си срещу Холгер Руне – настоящия №4 в световната ранглиста по тенис. Първата ракета на България (№19 в света) се наложи с 6:3, 7:5 във II кръг на турнира на твърд корт в Пекин и се класира за 1/4-финалите на надпреварата от категория „АТР 500“.

32-годишният хасковлия и 20-годишният датчанин се срещнаха за втори път в професионалния тур, след като през юли скандинавецът се наложи след обрат в 4 сета на 1/8-финалите на „Уимбълдън“. Този път Григор се възползва от целия си опит и богат технически арсенал и не позволи на младия си съперник да се върне в мача.

В първата част Димитров поведе с 4:0 гейма и макар Руне да успя да върне единия пробив и да намали изоставането си до минимум, нашият топ тенисист осъществи още един брейк, затваряйки сета при подаване на опонента си. Единственият пробив във втория сет пък дойде чак в 12-ия гейм, в който поставеният под №3 в схемата изостана с 0:40 и успя да отрази само първите два от трите поредни мачбола.

За Григор Димитров това е едва 16-а победа срещу играч от Топ 5 във вече 65 такива изиграни мача. Последният му успех срещу някой от петимата водещи тенисисти в ранглистата към съответния момент беше през октомври 2021 г. срещу тогавашния №2 Даниил Медведев на 1/8-финалите от „Мастърс“ в Индиън Уелс.

Срещу състезатели от Топ 10 пък най-добрият българин в историята вече има общо 35 спечелени от 115 срещи. Предишната му такава победа беше срещу световния №10 Франсис Тиафоу на „Уимбълдън“ през лятото.

А следващият му опонент също е представител на челната десетка – №7 Яник Синер. 22-годишният италианец, който е под №6 в схемата в китайската столица, се справи по-рано днес с лекота с Йошихито Нишиока – 6:2, 6:0.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране