15.04.2024 | 10:45
Грозев: Страх ме е да се върна в България заради полезните идиоти, които служат на Русия без пари
Той твърди, че в страната ни лесно се намират хора, които да сътрудничат на Кремъл, дори без заплащане

Христо Грозев се страхува да се върне в България дори и само на работно посещение. В момента той живее във Виена, където се вихри шпионски скандал в полза на Русия.   Грозев даде интервю за БНТ, в което говори и за този скандал, и за шпионите на Русия в европейския парламент, и по други теми. Запитан дали се страхува да се завърне в родината си, той отговори:

“Много ми е тъжно да кажа, че да! Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както и в Америка, така и в Европа – че рискът е от най-висока категория. И виждаме, че част от групата, която е работила по следенето ми, включително по времето на пристиганията ми в България – всеки път са били български граждани, хора, които са се поставил в услуга на руските специални служби. Така че, за съжаление, България засега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно”.

Според Грозев в България има много “полезни идиоти” за Русия, използвайки думите на Ленин за българите, които доброволно обслужват руски интереси. Той твърди, че в страната ни лесно се намират хора, които да сътрудничат на Кремъл, дори без заплащане. Според него страната ни е един много удобен плацдарм за руските интереси, поради възможността да намират както платени, така и идеологически съчустващи, представители на властта.

“Бивш наблюдаващ прокурор участва във “Фейсбук” групи, в които се споделят благодарности към президента Путин, празнува същият този прокурор рождения ден на Сталин. Може да си представите колко удобно и с какво злорадство използва [тези неща] Русия, при положение, че не е нужно да плаща”, заяви Грозев.

Според Христо Грозев скандалът в европейския парламент с депутати, които обслужват руските интереси е дори полезен. Защото най-после в Брюксел започва процес на пречистване от подобни елементи. Грозев обърна внимание, че разследващата група, в която участва още преди няколко години е посочила латвийката Татяна Жданок като обслужваща руските интереси в Европарламента. Наскоро бе съобщено, че Жданок е работила поне 20 години като руски агент.

Що се отнася до шпионския скандал във Виена той обясни, че в страната шпионажът не е наказуем, стига да не е във вреда на Австрия. Но напоследък нещата се променят:

“Стана ясно, че тази слободия на шпионаж , всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавайки данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците са шпионирали против собствената си държава са предали три телефонни апарата на австрийски министри през 2017 г. Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване “Сина” отново на руските служби”.

Наскоро Грозев разказа, че имало влизане в дома му в Австрия и е откраднат негов лаптоп. Но не онзи, който иска руското разузнаване, а друг. Пред БНТ журналистът Грозев разкри, че се е сдобил чатове, от които е разбрал, че лаптопът му е предаден от Виена в София, от София в Истанбул и от Истанбул в Москва – на ФСБ.

3 коментара

 1. Хич каза:

  не ни е потрябвал, по-добре е за страната хич да се не връща!

 2. ИвКо каза:

  Не е баш досущ като ТЖ, на нас ни пробутваха криенето а всъщност тогава отроче на Никола Гешев е нямало от какво да се крие. Още по несъответстващото е че ТЖ си имаше някакви способности докато ХрГр никакви.

 3. Адам каза:

  Този жалък човечец се е взел на сериозно! Той е досущ като бай Тодор, Бай Тодор бил в нелегалност, но нито той се криел, нито властта го търсела.
  Та и Грозев, нито журналист, нито шпионин, просто грантаджия с параноичен комплекс за преследване….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране