02.07.2021 | 22:35
Хаджигенов „забремени“ Иванчева
Бременността всъщност е отдавна планиран ход от страна на някогашната фризьорка

Адвокатът-протестър и новоизлюпен политик Николай Хаджигенов стои в дъното на късната бременност на бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Неотдавна 47-годишната Иванчева бе пусната на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция от Върховния касационен съд (ВКС), а магистратите „замразиха“ делото и поискаха информация от Висшия съдебен съвет за проверка на евентуални процедурни нарушения на председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев. Преди година Ушев осъди на втора инстанция триото Иванчева – Биляна Петрова – Петко Дюлгеров за получен подкуп от 70 000 евро от строителния бос Александър Ваклин. Според решението на председателствания от него съд, присъдите бяха съответно 8, 7 и 6 г. затвор, писа Уикенд.

Бременността на Десислава Иванчева, шумно отразена като куриоз в телевизионните репортажи, всъщност е отдавна планиран ход от страна на някогашната фризьорка. Запознати с процеса за подкуп срещу екс кметицата на „Младост“ разкриват, че баща на идеята Иванчева да зачене, е столичният адвокат Николай Хаджигенов, който я защитава в съдебната зала.

Бившата кметица на столичния район „Младост“ призна в сензационно интервю пред „Уикенд“ преди седмица, че е избрала бащата на бебето си по каталог. „Бях страшно впечатлена от големия избор.

Намерих скандинавец, висок 190 см, със светли очи и тъмни коси. Бях страшно впечатлена от големия избор на донорски сперматозоиди. Пише всичко за донорите, описани са дори физическите данни на бабата и дядото на дарителите. Бях харесала един мъж, но прочетох, че в рода му някой имал раково заболяване, и се отказах. Затова намерих друг”, разказва бъдещата майка. Тя сподели, че даже е замразила още два ембриона от същия мъж. „До година или по-късно ще реша дали да родя още едно-две деца или да даря ембрионите на нуждаещо се семейство”, казва тя.

При положение, че Иванчева роди, то тя няма да влезе в затвора дори и да се сдобие с осъдителна присъда, тъй като се води самотна майка. Макар да няма установена съдебна практика при подобни казуси, малцина магистрати биха се осмелили да пратят в пандиза майка с новородено и да постановят  бебето да бъде отглеждано от социалните.

Трилърът „Десислава Иванчева“ стартира преди малко повече от 3 г. – на 18 април 2018 г., когато тогавашната кметица на „Младост“ бе показно арестувана пред Спортната палата в центъра на София заедно със своята заместничка Биляна Петрова. Двете дами бяха държани повече от 7 часа с белезници на ръцете на тротоара, докато криминалисти обискираха служебния им автомобил и описваха банкноти, открити в кашон в багажника – 56 000 евро. Третият закопчан – бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, пък бе спипан с 14 000 евро. Според обвинението, рушветът от 70 000 евро е бил предаден по-рано през деня на Дюлгеров от строителния предприемач Александър Ваклин. Сумата е била първа вноска от поискан рушвет от 250 000 евро от Ваклин, за да получи разрешително за строеж на жилищни кооперации в местността „Камбаните“. В хода на разследването срещу Иванчева и Петрова стана известно, че управничките на „Младост“ системно са нарушавали закона, изисквайки от строителни компании да правят нерегламентирани дарения за общината. Слухът, че Иванчева ще бъде обвинена и за поискан подкуп от турската компания „Гаранти коза“, за да не пречи на вече стопирания строеж на жилищния комплекс „Гранд Каньон“, обаче не се оправда. Според мълвата в съдебните среди, разследването за корупция срещу Иванчева е стартирало в началото на 2018 г. след сигнал от „Гаранти Коза“, че са им поискани 10 апартамента и 25 паркоместа от името на кметицата на „Младост“.

Иванчева и дясната й ръка Биляна Петрова обаче извикаха съчувствие в обществото, след като бяха натикани при кошмарни условия в килия-душегубка в следствения арест. Тогавашният омбудсман Мая Манолова разпространи кадри от арестантското помещение, а шумна агитка поддръжници на закопчаната кметица създаваше невъобразим хаос в съдебната зала с гръмки обвинения, че Иванчева е жертва на строителната мафия. По време на 8-месечния си престой в килията, някогашната фризьорка на няколко пъти бе пращана в болницата заради оплаквания, че е тежко болна и даже, че има тумор в мозъка.

Близки до Десислава Иванчева разкриват, че още в първите месеци след задържането й, нейния адвокат Николай Хаджигенов я посъветвал да забременее, за да отърве затвора. „Месеци преди да бъде арестувана, Иванчева се подложи на ин витро процедура, за да забременее по изкуствен път от тогавашния си приятел Пеньо Иванов. Опитът за зачеване не сполучи, а когато тя бе зрелищно закопчана и обвинена в рушветчийство, Пеньо я заряза“, свидетелства приближен до 47-годишната екс управничка на „Младост“.
Според думите му, през последните 2 години Десислава Иванчева е направила три опита да забременее  ин витро, като първите два са били в столичната клиника „Света София“ при професор Илия Ватев.

Тази пролет медицинският процес с асистирано помагане на зачеването на Иванчева е сработил в клиниката „Щерев“ и ако всичко протече гладко, подсъдимата екс кметица на „Младост“ ще роди през ноември.
„От много години се боря да имам дете, тъй като съм с хормонални проблеми. Бебето не е заради съдебния процес. Забременях ин витро от донор и не се притеснявам, че нямам мъж до себе си. Единствените ми притеснения са свързани с финансовото ми оцеляване – безработна съм, обитавам маломерен апартамент от 42 кв. м., живея от пенсията на майка ми, която е 300 лв.“, жали се Десислава Иванчева. Нейната гаранция от 10 000 лева за свободата й бе платена от адвокат Албена Белянова. Така подсъдимата за подкуп бивша управничка ще може да се движи свободно из България, но все пак няма право да напуска пределите на държавата ни.

Що се отнася до „замразеното“ от ВКС дело за подкуп, юристи пророкуват, че то най-вероятно ще бъде върнато за ново разглеждане в Апелативния специлизиран съд. „Доказателствата за подкуп са безспорни – има признание на секретарката на Иванчева в съдебна зала, че е получила телефонно обаждане от нея да придвижи преписката за строеж на Александър Ваклин на 17 април 2018 г., само минути след като Ваклин е дал първата вноска от поискания му подкуп. Другият замесен като посредник Петко Дюлгеров също е направил признания, че е прибрал рушвет. Въпреки това делото може да се точи още много дълго време и накрая да завърши с минимални или даже условни присъди“, коментират наблюдатели на съдебния процес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране