28.12.2016 | 0:01
Харчим по 200 милиона дневно в лудите дни между Коледа и Нова година
Около 400 000 българи се очаква да пътуват по Коледа и Нова година в страната

По около 200 млн. лева дневно се очаква да похарчат българите в дните между Коледа и Нова година. Парите ще отидат за подаръци, храна, забавления и екскурзии. Това прогнозират данъчни, като се позовават на данни от предишни години. Най-много пари ще бъдат похарчени за екскурзии в чужбина и за технологични джаджи като телевизори, смартфони, таблети, компютри и др.

Изчисленията сочат, че разходите, които българите правят по Коледа и Нова година, се движат в рамките на около 375 лв. на човек, докато харчовете в чужбина са около 780 лв. на човек. Около 400 000 българи се очаква да пътуват по Коледа и Нова година в страната. Близо 110 000 нашенци пък ще излязат в чужбина.

Над 100 000 чужденци ще дойдат в България по празниците, прогнозира вчера председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов. „Голямата интензивност на чужди туристи и скокът в техния брой е и вследствие на бума на полети на нискотарифните компании, които предлагат изключително добри рекламни цени“, коментира Драганов.

„В голямата си част програмите, които са за Нова година, са разпродадени. На първо място това са хотелите, които предлагат балнео, СПА и уелнес услуги, следвани от тези в зимните курорти. Те предлагат зима, ски и сноуборд плюс балнео, СПА и уелнес услуги. Много търсени са къщите за гости, вили, малки семейни хотели. За Коледа ситуацията е малко по-различна.

Има доста повече свободни места, тъй като това е семеен празник и много от хората предпочитат да останат с близки, роднини и приятели в семейна среда“, смята Румен Драганов. Според него „всичко това стана възможно на база на многомилиардните инвестиции, които бяха направени в сектора в последните 15 години – нови хотели, заведения, инфраструктура, пише „Стандарт“. В същото време и добре обучен персонал, който да може да откликне на желанията не само на чуждестранните, но и на българските туристи“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране