26.10.2023 | 23:08
Хора на Велико Желев и Мирински блокират събарянето на незаконните сгради в Догансарай
КЗК светкавично образува две производства по странни жалби на фирмите “Иклима Тех” и “Спарк Лайф” против поканата на Областния управител на Бургас

Вече две седмици Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не публикува жалбите на двете фирми, които оспорват процедурата по събарянето на незаконните постройки в печално известния Догансарай в парк “Росенец”, обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Както съобщихме, КЗК светкавично образува две производства по странни жалби на фирмите “Иклима Тех” и “Спарк Лайф” против поканата на Областния управител на Бургас по третата обществена поръчка за събарянето на сградите. Допълнително проучване на BIRD на разкри връзки на представителя на една от фирмите водещи към консорциуми свързани с Велико Желев и Иван Мирински.

Странни фирми блокират събарянето

Двете фирми “Иклима Тех” ЕООД и “Спарк Лайф” ЕООД никога и по никакъв начин не са участвали в някоя от трите обществени поръчки, обявявани до сега за събарянето на незаконните постройки в Догансарай. Образуваните на 11.10.2023 в КЗК производства № КЗК/911/2023 и № КЗК/912/2023 са заведени срещу Покана № F430841/03.10.2023 на Областния управител на Бургас по поръчка 00908-2023-0010 за събарянето.

Собственикът на “Спарк Лайф” Николай Тилов не отговори на въпросите ни. Собственичката на “Иклима Тех” Ивелина Георгиева отговори на наш репортер, че е “възпрепятствана, но има хора, които се занимават с това” и даде номера на лицето Жеко Ненков, с когото също се свързахме. “Описано е много подробно в жалбата до КЗК” – отговори той на въпроса какъв интерес има фирмата да обжалва, но после прекъсна разговора с обещание да се обади по-късно, тъй като бил зает. Досега така и не получихме обаждане от Ненков.

Областният управител на Бургас Пламен Янев разказва пред “Сега”, че жалбите на двете неизвестни дружества са странно идентични и подадени в синхрон и допълва: “Тези сгради в Росенец са ярък пример за корупция и усещане зазавладяна държава.

#КОЙ обжалва? Кой е Жеко?

Жеко Ангелов Ненков е човекът, който според собственичката на “Иклима Тех” ЕООД, се занимава с обжалването на поканата по обществената поръчка за събарянето на незаконните сгради в Догансарай. Ненков няма участие във фирмата, не е управител, а вероятно е пълномощник – какъвто не веднъж е бил, на неслучайни консорциуми (ДЗЗД) както ще научите по-долу.

Към 12 октомври, когато потърсихме по телефона Жеко Ненков за коментар, той нямаше участие във фирми. Единствено се откриваше негово бивше участие до 2015 г. в обявената в несъстоятелност и задлъжняла към НАП “Доран Комерс” ЕООД. В тази фирма по-рано съдружник е бил и брат му Георги. Справка в Булстат показа също, че Ненков като физическо лице има 50% дял в “Елада” ДЗЗД.

Но няколко дни по-късно, на 18.10.2023 г., Жеко Ненков е сключил договори за изкупуване на дяловете на “Н Проектстрой” ЕООД, която до тогава е била ООД с наименованието “Скакля Фиш”. Промяната и вписването на Ненков като управител е станала вчера, на 25.10.2023 г.

Сенките на Велико Желев и Иван Мирински

Допълнително проучване на BIRD разкри връзки на представителя на “Иклима ТехЖеко Ангелов Ненков, водещи към консорциуми свързани с Велико Желев и Иван Мирински – и двамата свързвани с интересите на санкционирания от САЩ по глобалния закон “Магнитскидепутат и вече съпредседател на ДПС Делян Пеевски.

Към 2017 г. Жеко Ненков е работил за “Юнайтид Груп” ЕООД, свързана с новия търг на НКЖИ за участъка Искър – Елин Пелин и интересите на Иван Мирински, както разкри наше предишно разследване. Това става ясно от протокол от съдебно заседание на 17.05.2023 г. по гр.д. № 48975/2022 на Софийски районен съд, по което Ненков е свидетелствал. Бившият собственик на “Юнайтид Груп” Илиян Тасев е свързан с унгарската Kelet-Ut чрез фирмата Български бетонни елементи.

Част от протокол по гр. дело № 48975/2022 на СРС

От търговско дело № 86/2018 на Окръжен съд – Перник разбираме, че Жеко Ненков е представител на “М-У-Т Унгария” (M-U-T Hungaria), участваща с 49% дял в консорциум “КРАКРА” ДЗЗД, в който с 49% дял участва и “Хидрострой” АД на строителния “велик и жилавбос Велико Желев. “КРАКРА” участва в поръчка 00589-2013-0005 по проект “Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Перник”.

“Хидрострой” е една от най-големите български строителни фирми, която просперира при бившето правителство на Бойко Борисов. През 2016 г. Хидрострой придоби фирмата “Водстрой 98“, за която се твърдеше, че е контролирана от Делян Пеевски. “Водстрой 98” беше с официален собственик Иван Мирински.

Жеко Ангелов Ненков се появява и през 2017 г. като упълномощен представител на консорциум “Карабулак 2017ДЗЗД с участници: отново “Юнайтид Груп” ЕООД, “Инфраструктурно строителство” АД,”Уотър Енвайро Проджект” ЕООД и същата унгарска фирма Kelet-Ut. Консорциумът кандидатства за обществена поръчка на Община Борино с № 00754-2017-0005, но не я печели, затова вероятно ДЗЗД-то не е било регистрирано в Агенция по вписванията – Регистър Булстат.

Ще успее ли третата обществена поръчка?

За сагата около незаконните строежи на Догансарай сме информирали не веднъж. В момента тече и е обжалвана в КЗК третата обществена поръчка 00908-2023-0010 за събарянето на сградите. Втората прекратена поръчка 00908-2023-0009, за която информирахме на 7 септември 2023 г. беше с прогнозна стойност 138 685,67 лв. Срокът на същата беше удължен, но и това не даде резултат и не привлече кандидати. Първата прекратена поръчка 00908-2021-0002 беше с прогнозна стойност 56 800,00 лв.

Обжалваната трета обществена поръчка

По информация на БНР, а видно и от данните по партидата на обществената поръчка, две фирми все пак са подали оферти за събаряне на незаконните сгради в Догансарай. Това са фирмите са “Трансметал” ЕООД и “Дивато” ЕООД.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране