10.04.2015 | 10:59
Христо Бисеров избягал от България преди 10 дни
Той узнал от доверени лица за намеренията на прокуратурата, доведеният му син без обвинение

Бившият депутат от ДПС Христо Бисеров е напуснал страната преди 10 дни. Той узнал от доверени лица за намеренията на прокуратурата, която вчера внесе обвинителен акт срещу него в съда.

С оглед на това ексдепутатът съобразително е решил да избегне бъдещите главоболия и тихомълком драснал към чужбина. Съседи на Бисеров заявиха пред “Българи Днес”, че повече от две седмици не са виждали нито него, нито жена му Мария. “Преди го засичахме на улицата всеки ден, но от известно време го няма никакъв”, коментираха комшиите. Грижите за луксозната къща били оставени на домашните помощници. Така се създавало впечатление, че собственикът си е у дома, въпреки че от него няма и следа. Така бившият депутат тръгна по стъпките на Братя Галеви. Близо три години местоположението на дупнишките мафиоти остава мистерия въпреки опитите на МВР и Интерпол да ги намери. Според запознати подобен развой на събитията е напълно възможен и при Бисеров.

Въпреки изчезването му Софийска градска прокуратура прати вчера на съд бившия депутат. Той се изправя пред Темида с три обвинения под ръка. От него ще се търси отговорност за неплащане на данъци в особено големи размери за близо 26 000 лева. Второто перо на обвинението е за нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности. Третото умишлено престъпление е, че той не е декларирал пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария.

От обвинителния акт става ясно, че през 2013 г. Бисеров е обявил пред НАП данъци в размер на 8376,75 лева. В декларацията си обаче е пропуснал да включи доходи, които подлежат на облагане. С парите той се разпоредил в полза на доведения си син Ивайло Главинков. На 12 декември 2012 г. той наредил от собствените му сметки в банка в Женева да бъдат преведени пари на Главинков. Така станало ясно, че реално дължимият от Бисеров данък за 2012 г. е бил в размер на 34 055 лева.

По този начин той е укрил 25 678 лв. данъци. Тези пари се явяват разлика между дължимите 34 хил. лв. и декларираните и платени 8 хил. лв. Ако бъде признат за виновен, той може да отнесе от 3 до 8 години затвор и конфискация на част или на цялото имущество. Нарушаването на валутния закон пък се изразява в това, че Бисеров не е подал пред БНБ декларации. Така той не е отчел свои вземания по сделки на стойност 35 хил. евро.

По сметките му във валута в Швейцария имало над 314 хил. долара и 82 хил. евро. За това престъпление се предвиждат до 6 години затвор или глоба в двойния размер на укритите пари. Третото обвинение е за това, че не е декларирал сумите по сметките си в Швейцария и пред Сметната палата, както е бил длъжен като депутат. Дори и да се върне в България обаче, шансът Христо Бисеров да бъде осъден е нищожен, категорични са юристи. Това е така, защото той не е подсъдим за пране на пари.

“Не виждам какво нередно има в откриването на банкови сметки в чужбина и в нареждането на преводи. За да има престъпление, трябва да се докаже, че парите са изкарани по незаконен начин, а тук дори липсва подобно обвинение, обясни юрист. По думите му обречено на неуспех е и обвинението срещу Бисеров – за подаване на имотна декларация до Сметната палата с невярно съдържание. Адвокатът припомня, че от години това не се смята за престъпление.

Единственото изключение до този момент беше направено за бившия директор на НАП Мария Мургина, която впоследствие беше оправдана. Подаването на подобна декларация няма за задача данните да се доказват по този начин, а само да станат известни и достъпни за обществото. Така шансът Бисеров да бъде осъден остава минимален. Най-вероятно той ще си плати глобите и ще се отърве.

Доведеният му син без обвинение

За разлика от пастрока му срещу Ивайло Главинков все още не е повдигнато обвинение. Той е сочен като получател на преведените от депутата от ДПС суми. От обвинителния акт срещу Бисеров става ясно, че през 2012 г. той е превел на Главинков 700 960,60 лв. Трансакцията била осъществена в банка в Република Македония. Стана ясно, че материалите срещу доведения син на Бисеров са отделени в друго досъдебно производство, което не е приключило.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране