31.03.2024 | 22:33
Христо Иванов не помни кой предложи промените в Конституцията за избора на служебен премиер
Има ли амнезия "бащата" на малоумните промени в Конституцията?
Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви пред БНР, че не помни кой е предложил текстовете в Конституцията, които уреждат избора на служебен премиер и назначаването на служебно правителство.

Те бяха приети в парламента с гласовете на „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ и ДПС. През последните дни посочените в основния закон опции за бъдещ служебен премиер, който да бъде избран от президента, станаха повод за критики от държавния глава Румен Радев и опозицията.

Христо Иванов посочи, че предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е било редовният кабинет с определени ограничения да бъде преназначен като редовен. ГЕРБ и ДПС обаче са се противопоставили.

„Този модел не приемам, че трябва да бъде обявяван за грешка, той е по-сложен за прилагане, но неговата сложност е демократичен елемент да осигури съгласие и баланс, нещо което никой не прави и всички злоупотребяват с процеса. Този модел има своя смисъл. Аз не искам да се държа като някой, който иска да се разграничи от модела“, каза Иванов.

През седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че за промените в Конституцията се е доверил на Христо Иванов и на министъра на правосъдието Атанас Славов. „Опитът да се представи, че някой е диктувал на другите, и те милинките като овчици ходели след гегата, е изключително несериозен“, зави днес Иванов.

„Ние бяхме хвърлени на избори преди моделът да бъде доизграден“. И добави, че например няма Закон за служебното правителство.

Иванов смята, че другият проблем е непопълването на регулаторите по нов стандарт с хора, „които разбират, че част от тяхната длъжностна характеристика е евентуално да поемат тази отговорност“.

„Когато някой се появи и започне да пелтечи, че жена му не може да спи и той не бил подходящ, значи не си да подходящ да заемаш висш конституционен пост“, заяви Иванов по повод думи на заместник-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров.

Според лидера на „Да, България“ президентът води кампания за сплашване и истеризиране на ситуацията. „Това не е конструктивно. Той иска да си върне предишния модел и едноличното правомощие да консумира изпълнителната власт. Това правеше и в момента е заинтересовано лице“, заяви Иванов.

И добави, че е било редно и коректно да се създаде атмосфера,в която всички разбират, че този нов институт трябва да се приложи в диалог и със съзнание за отговорност на всички участници в него и да не се истеризира без нужда.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране