22.10.2023 | 18:43
Иде ли апокалипсис? Озоновата дупка стана 3 пъти по-голяма от Бразилия
Някои изследователи предполагат, че това може да е свързано с изригването на подводния вулкан Тонга

Озоновата дупка над Антарктида е една от най-големите в историята. Тя е станала три пъти по-голяма от Бразилия, показват най-новите сателитни данни. По-лошото е, че може да продължи да расте, притесняват се учени. Те не са абсолютно сигурни защо тази година озоновата дупка е толкова голяма. Някои изследователи предполагат, че това може да е свързано с изригването на подводния вулкан Тонга през януари 2022 г. и някои климатични изменения.

Неговият взрив беше равен на най-мощното ядрено изпитание в историята на САЩ. Изтъняването на озоновия слой над ледения континент е било забелязано през 1985 г. за първи път. Пуснатият през октомври 2017 г. спътник Copernicus Sentinel-5P е първият европейски спътник, който следи изтъняването на озоновия слой и извършва мониторинг над атмосферата на земята непрекъснато. „Дупките” в озоновия слой не са дупки без озон в буквалния смисъл на думата.

Газът все още присъства в тези относителни празноти, но в достатъчно ниски концентрации, така че нивата на озон са значително по-ниски от нормалните. Проучванията стигат до заключението, че озоноразрушаващите вещества водят до бързо разрушаване на този критичен компонент на атмосферата, което може да доведе до значителни последици за здравето на растенията и животните. Дебелият озонов слой на повече от десетина километра над повърхността на Земята поглъща по-голямата част от вредната ултравиолетова радиация на Слънцето, преди тя да достигне земята. Тази защита помага на хората да избегнат здравни ефекти като рак на кожата и катаракта, а на растенията – смъртоносни заболявания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране