05.03.2023 | 21:42
Играчите на пазара прекалиха, цените могат да паднат с 30%
Земеделският министър обясни, че има аномалии по цялата система

„Структурата в българската магазинна мрежа не прилича на никоя друга. Тоест тук има аномалии по цялата система, в която като че ли този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха“. Това коментира земеделският министър Явор Гечев след анализите на служебната власт, които установиха надценки в магазини и търговски вериги, достигащи 100%.

В четвъртък Министерският съвет отчете, че са направени над 1000 проверки на различни институции, които засекли стотици нарушения и нелоялни практики и заговори за съмнения за „необосновано високи печалби при храните“.

Гечев призова да има спад в цените до 30%.

Мисля че спокойно цените в магазините мрежи могат да бъдат свалени с 20, дори 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя. Може да се качват цените при доставчици с 5 до 10% на определени продукти, защото в момента вече реагират цените. В деня, който направихме пресконференцията, в каталозите на редица от магазините те бяха с 25% отстъпка. Обаче бяха отправени молби така да кажем от различни вериги на доставки, към производителите да сложат цените с 15% по-ниски. Накъде още да ги свалят, коментира земеделският министър.

„Млякото се изкупува около 1 лв. Обработва се, събира се от мандрите някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа на цени под 2 лв., на щанда е 3,63 лв. А сиренето например – 400 грама, вакуумирано, няма добавена стойност – 50 до 100% разлика в магазинната мрежа и цената нагоре“, обясни Гечев.

Той обясни, че у нас няма механизми и се подготвят наредби, с които да се следят нелоялни търговски практики.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране