27.12.2018 | 0:53
Илиян Василев: Поведението на руското посолство е арогантно
Редно е българското Министерство на външните работи да излезе с категорична реакция по случая

Решението на руското посолство да тиражира определения като “олигофрени и малоумници” по адрес на български граждани нарушава нормите на дипломатическите отношения, постановени от двете Виенски конвенции. Редно е българското Министерство на външните работи да излезе с категорична реакция по случая.

Такава позиция изрази бившият ни посланик в Москва Илиян Василев по повод на обидните квалификации срещу гражданите, които през последните дни се обявиха в защита на пленените от Русия украински моряци – в социалните мрежи и с флашмоб при елхата, поставена от руското посолство при столичния храм “Св. Неделя”. Те добавиха върху украсата й хартиени корабчета с имената на задържаните моряци.
В социалните мрежи недоволство предизвика и фактът, че елхата е поставена до храма, където през 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт в българската история, финансиран от Кремъл.

“Това е не само обидно, но във висша степен арогантно.” – коментира Василев в своя публикация във Фейсбук.

По-рано днес руското посолство разпространи публикация от сайт, в която гражданите са наречени “олигофрени и малоумници” и “жълтопаветни русофоби”.

“Сигурен съм, че аташето по печата на руското посолство разбира, че препечатването на съдържание от една от многото тотално неизвестни, но хибридни медии, променя статуса на споделеното от “случайно”, в споделено мнение на институцията посолство. Тоест вече не е някакъв агент на руско влияние със сайт, който нарича “олигофрени и малоумници” български граждани, а посолството, което изпуска нерви и се ангажира с обидни реплики срещу български граждани. А това никак, ама никак, не попада в границите на поведение, което се предписва по двете Виенски конвенции за дипломатическите и консулски отношения.” – подчертава Илиян Василев.

Той посочва, че сред значителна част от българите “Русия и нейното посолство не се възприемат нито като братски, нито като приятелски, а като представители на имперска агресивна сила, която не е способна на нормални, човешки жестове”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране