17.03.2015 | 17:53
Искров даде безумно обяснение защо крие списъка на банковите синдици
Имената били секретни, защото...съдържали и ЕГН-тата им

След като от дълго време БНБ упорито отказва да обяви кои са експертите, които е одобрила за банкови синдици, преди минути от институцията дадоха следното безумно обяснение за ревниво пазената тайна – списъкът бил секретен, защото съдържат не само имената на синдиците, но и техните ЕГН-та и адреси, телефонни номера и прочее защитени по закон лични данни.

Всъщност никой не е очаквал от централната банка да публикува ЕГН-та и адреси – имената на избраните експерти са напълно достатъчни и няма никаква логика те да бъдат секретна информация.

БНБ проговаря едва сега по темата, и то само защото депутатите се готвят да я задължат да публикува списъка на банковите синдици покрай останалите законови промени, които се подготвят заради „аферата КТБ“. Вместо обаче най-накрая да разсекретят имената на експертите, които могат да поемат фалирали банки и да защитят максимално интереса на кредиторите в производството по несъстоятелост“, централните банкери се оплитат в нелепи оправдания и за пореден път вредят на престижа на институцията.

Ето какво ни съобщават Иван Искров и колегите му:

„Във връзка с постъпили запитвания относно списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици на банка в несъстоятелност, воден на основание чл.44, т.2 от Закона за банковата несъстоятелност, Българската народна банка съобщава следното:
По установена още от 1998 г. практика списъкът съдържа освен имената на лицата също така данни за техните адреси, телефонни номера и друга информация, представляваща лични данни по смисъла на Закона за защита личните данни. По своя законов статут този списък не е публичен (за разлика например от регистъра на лицензите и разрешенията, воден по реда на чл. 34 от Наредба № 2 на БНБ).
Актуализираният списък е изпратен на Фонда за гарантиране на влоговете с писмо от 22 октомври 2014 г., с което БНБ е изпълнила своите задължения по този въпрос.“

1 коментар

  1. аз каза:

    Този наглец защо още се мотае в банката? Да подава оставка и да обяснява в съда кой му плати да фалира КТБ!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране