04.06.2015 | 21:13
Искров се ядоса на Менда Стоянова
Управителят на БНБ няма да подава оставка на 19 юни

Българската народна банка (БНБ) разпространи съобщение до медиите в отговор на изказване на Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в 43-ото Народно събрание.

Днес Стоянова каза пред журналисти, че в неофициален разговор с нея управителят на БНБ Иван Искров е поел ангажимент да подаде оставка. Освен това депутатката от ГЕРБ се пошегува, че ако гуверньорът не спази обещанието си, тя лично ще отиде в БНБ да го набие.

Коментарите на Стоянова, която не за пръв път отправя остри думи към Искров, явно са разгневили ръководството на централната банка. От БНБ определят изявленията ѝ като опитите за упражняване на влияние върху независима институция.

Управителят на БНБ нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока, заявяват още от централната банка.

“Никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ. Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия. Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка”, пише още в съобщението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране