05.10.2023 | 10:54
Иван Гешев иска да е адвокат в Кюстендил
Срещу евентуалното му вписване в колегията се обявиха от организацията Обединение на свободните адвокати

Бившият главен прокурор Иван Гешев е подал заявление за вписване като адвокат в Кюстендил. От местния адвокатски съвет потвърдиха, че има такова искане, но по него все още няма произнасяне, тъй като не е разгледано. За да се случи това трябва да бъде свикано заседание, на което Гешев да потвърди желанието си. Такова още не е насрочено.

След като бе уволнен от шефския пост в държавното обвинение бившият главен прокурор се впусна в политиката. Той основа партията „Справедливост за България“. Като политически лидер Гешев обикаля медии и редовно се изказва по актуални въпроси чрез социалните мрежи.

Срещу евентуалното му вписване като адвокат се обявиха от организацията Обединение на свободните адвокати. В писмо до Висшия адвокатски съвет те припомнят, че Гешев е единственият главен прокурор с прекратен мандат.

Припомняме, че в качеството си на заместник главен прокурор и впоследствие на главен прокурор Гешев си позволяваше недопустими от професионална и морална гледна точка нападки и квалификации спрямо уважавани български адвокати и спрямо адвокатите въобще. В свои публични изказвания той идентифицираше адвокатите с техните клиенти и правеше внушения, че „те“ (адвокатите) са основна причина за прокурорските трудности в борбата с престъпността и корупцията. Гешев придоби печална известност в юридическите среди и с публично изразеното си съмнение относно приложимостта на принципа на разделение на властите, а действията му, докато беше административен ръководител в прокуратурата и впоследствие главен прокурор поставиха под сериозен въпрос и професионалната му подготвеност„, написаха от организацията.

Гешев бе уволнен заради уронване престижа на съдебната власт. Конкретната причина бе негова реплика за „политическия боклук“ в парламента. Тя бе произнесена на пресконференция след като подкрепящите го дотогава ГЕБР и ДПС дадоха знак, че той трябва да си подаде оставката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране