14.03.2024 | 10:34
Избират новия Патриарх измежду тези деветима митрополити
Само петима имат шансове да оглавят БПЦ

Деветима са митрополити, които отговарят на условията да бъдат избрани за глава на Българската Православа Църква – Българска Патриаршия.

Свети синод се събира в 14 часа днес в Синодалната палата на извънредно заседание, на което ще обсъжда стъпките за църквата след кончината на патриарх Неофит.

Сред решенията, които ще се вземат днес, е излъчването на наместник-председател, който временно ще ръководи Синода.

Към момента такъв е Великотърновския митрополит Григорий, който ръководеше работите на Синода в отсъствието на приснопаметния Светейши Патрирах Неофит. Според Устава на БПЦ, това е най-старшият по митрополитско служение, но тъй като митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, пребивава в служение извън страната, заседанията се ръководиха от Великотърновския митрополит.

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50-годишна възраст, да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българската православна църква има 13 епархии в България – Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска и две задгранични – Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска.

Трима от тях – Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан, не са навършили 50 години и отпадат автоматично. И тримата отговарят на изискването да са управлявали епархия от минимум 5 години, но възрастта ги спира от участие.

Доростолският митрополит Яков не отговаря на изискването да е управлявал епархия поне 5 години. Той беше избран през 2020 г. на мястото на починалия от коронавирус Амвросий.

Деветимата, измежду които ще бъде избран новият български патриарх, са: 

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

Великотърновски митрополит Григорий

Плевенски митрополит Игнатий

Ловчански митрополит Гавриил

Пловдивски митрополит Николай

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Русенски митрополит Наум

Врачански митрополит Григорий

Видински митрополит Даниил

Предвид обаче напредналата възраст и здравословно състояние на Плевенския митрополит Игнатий, най-вероятно той доброволно ще се откаже от участие в избора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране