01.06.2015 | 15:35
Изборите “2 в 1” ще се проведат на 25 октомври
Плевнелиев: "Има широко политическо съгласие, директната демокрация ще получи подкрепа"

25-и октомври е много вероятна дата за изборите 2 в 1 – местен вот и изборен референдум тази есен, съобщи президентът Росен Плевнелиев.  Той каза, че има широка политическо съгласие около допитването за изборните правила, като обясни, че формулирането на въпросите отговаря на желанието на народа – мажоритарен елемент, задължително гласуване и електронно гласуване.

След като държавният глава предложи на парламента датата и точните въпроси, те могат да претърпят редакция от страна на депутатите. Плевнелиев съобщи, че до дни ще направи обръщение към народа, в което ще обяви предложението си.

По думите му остава последно доуточняване -“на точките, на запетайките, за да бъде коректен към политическите партии и към народа, и да се намери най-добрата формулировка на въпросите, но по думите му те са изключително близо до това, което беше подготвено преди година и половина”.

Плевнелиев коментира, че очаква ЦИК да успее да се справи с организацията на вота и ще има достатъчно време да се подготви. Той внесе първото си предложение за изборен референдум преди повече от година, но тогавашното мнозинство на БСП, ДПС и “Атака” не го прие. Впоследствие инициативен комитет начело с бившия служебен премиер Георги Близнашки събра 500 000 подписа, които по закон задължават парламента да насрочи референдума. Проверката на ГРАО обаче показа, че реално парафиралите хора са по-малко, а бившият председател на парламента Михаил Миков отказа да даде на комитета един месец, за да бъдат отстранени нарушенията в подписката, поради което казусът попадна в съда.

В понеделник държавният глава каза, че очаква да се намери правилната формула, така че референдумът, заедно с местните избори, да бъде успешен, директната демокрация да получи своята подкрепа, а суверенът “най-после да види, че политиците са готови да го питат, да го чуят и да действат”.

“Виждам широко политическо съгласие за провеждане на национално допитване. Това ме въодушевява и радва. Не е изненада за всички вас, че не само аз, и не само много политически партии, но и българският народ застана зад трите въпроса, които бяха формулирани и, за съжаление, идеята за национално допитване бе отхвърлена от предишното 42-ро Народно събрание. Убеден съм, че формулирането на въпросите тогава, отговаряше и на желанието на народа – мажоритарен елемент, задължително гласуване и дистанционно гласуване в различните му форми, включително и по интернет”, каза Плевнелиев. По думите му тези въпроси са актуални и трябва да намерят своята реализация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране