24.04.2024 | 17:01
Изфабрикувано е, че съм се срещал с хората от митническата ОПГ, обяви Асен Василев
Австрийската посланичка ми даде информацията, че техни шофьори са изнудвани и са им искани по 150 евро подкупи, обяви още той

Изфабрикувано е твърдението, че арестуваните баща и син Марин и Стефан Димитрови са влизали в Министерство на финансите и че съм се срещал с тях. Това обяви бившият финансов министър Асен Василев при изслушването си пред Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция “Митници”.

На предното заседание бе обявен отговор от Министерство на финансите, че въпросните лица са били три пъти през 2023 г. Към отговора бил прикрепено собственоръчно написано обяснение от охранител в министерството, в което се обяснявало, че Димитрови са влизали без да се записват в книгата, защото са били посрещани от хора от политическия кабинет на министъра.

На заседанието във вторник, Асен Василев обяви, че това твърдение е лъжа. Той каза и, че вече и шефът на ДАНС, и настоящият финансов министър Людмила Петкова са казали, че няма данни Марин и Стефан Димитрови да са влизали в министерството.

На едно от заседанията на комисията, служебният министър на финансите Людмила Петкова обяви, че в книгата на входа няма записани посещения на Марин и Стефан Димитрови. На въпрос дали няма записи от камерите, на които да се вижда дали те влизат в МФ, Петкова отговори, че записите се пазели само по един месец.

По време на заседанието, Асен Василев обяви, че информацията за конкретна корупция на ГКПП и на митниците му е дадена лично от австрийската посланичка в България. Тя подала и сигнала, че техни шофьори на камиони са изнудвани и са им искани по 150 евро подкупи, за да пререждат останалите тирове.

В началото на април беше арестувана директорката на агенцията Петя Банкова. Според разследващите Банкова се е познавала с другите двама обвинени в контрабанда – Стефан и Марин Димитрови. Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група, пране на пари и подкупи.

До момента в комисията бяха изслушани служебният вътрешен министър Калин Стоянов, финансовият министър Людмила Петкова, председателят на Държавната агенция „Национална сигурност”, бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров и бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

На заседанието бяха изслушани и Георги Господинов и Николай Петков – служители в Агенция “Митници”. Двамата бяха категорични, че никога не са виждали Марин и Стефан Димитрови на ГКПП “Капитан Андреево” и “Лесово”, както не знаят двамата да са имали някаква комуникация с митничари там.

Един от митничарите обясни в отговор на въпрос, че от определено време на ГКПП Капитан Андреево има командировани двама служители на граничната охрана на САЩ – един с ресор митници и друг – на гранична полиция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране