23.10.2023 | 17:24
Израел изби над 2000 деца в Газа
Само за денонощие израелската армия порази 320 цели в сектора, както и тунел, в който са се крили бойци на "Хамас"

Най-малко 5087 палестинци, в това число 2055 деца, са убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа от 7 октомври насам, съобщи днес министерството на здравеопазването в Газа, цитирано от Ройтерс. Ранените са вече 15 273, допълни то.

Само за последното денонощие при израелски удари са загинали 436 палестинци, като 182 от тях са деца. Голяма част от жертвите са убити при удари в южната на част на ивицата Газа, посочи здравното министерство на контролираната от групировката „Хамас“ палестинска територия, предава lupa.bg.

Същевременно израелските въоръжени сили днес заявиха, че техни сухопътни сили снощи са започнали ограничени сухопътни операции в ивицата Газа срещу палестински бойци и въздушните удари са били съсредоточени срещу места, където бойци на радикалното ислямистско движение „Хамас“ се събирали, за да се сражават срещу евентуалната израелска инвазия, предаде Ройтерс.

Израелската армия допълни, че през последното денонощие е поразила над 320 цели в ивицата Газа, включително и тунел, в който са били разположени бойци на „Хамас“, десетки командни и наблюдателни постове, както и гнезда на минохвъргачки и системи за изстрелване на противотанкови ракети.

Ройтерс посочва, че се наблюдава значително струпване на израелски военни сили на границата с палестинския анклав, но не е ясно кога ще започне масирана сухопътна инвазия.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари каза още, че въоръжените сили са потвърдили, че 222 души са били взети за заложници по време на атаката на „Хамас“ на 7 октомври.

Въоръженото крило на „Хамас“ Бригади „Изедин Ал Касам“ заяви, че негови бойци влезли в сблъсък с израелски сили в ивицата Газа и са се върнали в базата си, след като унищожили израелско военно оборудване.

В изявление на палестинската групировка се казва, че израелски бронирани сили проникнали в южната част на Газа източно от град Хан Юнис. „Бойци влязоха в бой с проникналите сили, унищожиха два булдозера и танк и ги принудиха да се оттеглят, след което се завърнаха успешно в базата си“, се казва още в изявлението.

Агенция Ройтерс отбелязва още, че за момента не е получила отговор от страна на Израел на запитване за коментар на информацията за унищожено израелско военно оборудване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране