02.02.2016 | 17:52
Изритаха Тома Белев от „Зелени Балкани“
В новия управителен съвет са още Елена Кметова-Биро и Георги Стойчев

Изритаха Тома Белев от Управителния съвет на организацията „Зелени Балкани“. Дългогодишният председател на УС на НПО-то е натирен и на негово място вече е поставен Димитър Попов. Причините за рокадата не са оповестени. В новия управителен съвет са още Елена Кметова-Биро и Георги Стойчев.

Промяната е станала преди броени дни. Според запознати обаче оттеглянето на Белев може и да не е преврат, а скриване от публичност. През последните месеци името на организацията бе забъркано в няколко скандала. „Зелени Балкани“ и „Българско дружество за защита на птиците“ спечелиха 7 милиона лева по проектна програма LIFE за отглеждане на 48 лешояда. Или по 150 бона на граблива птица, колкото е месечната пенсия на близо 1000 български пенсионери. Според изчисления на експерти при заложените в програмата изисквания за изпълнението й би бил достатъчен и 1 млн. лева, а не 7, колкото ще получат НПО-тата.

Екоактивисти смятат, че оттеглянето на Белев може да се дължи и на все по-дейното участие на Белев в изпълнителната власт. В средата на миналата година той бе назначен за експерт към Междуведомствената комисия към Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите. И макар от самото министерство да побързаха да опровергаят, че Белев е член на самия съвет, то участието му в междуведомствената комисия може да се окаже дори с по-голяма тежест.

Междуведомствена комисия към Специализирания състав на Висшия екологичен експертен съвет всъщност е най-важната структурата на министерството. В тази комисия постъпват всички искания от инвеститори и от тази комисия зависи съдбата на всеки проект. Тя дава становище трябва ли за конкретен проект да се изготви Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или не.

Щетите от 13-годишното управление на Тома Белев в Природен парк „Витоша“ са частично възстановени след ремонт на инфраструктурата за 150 000 лева. До 2012 година той бе все и вся в парка, до който годишно бяха пропускани над 900 000 автомобила.

Заприличалата на лунен пейзаж от инвазията инфраструктура е оправена преди няколко месеца срещу точно 148 272,73 лева с ДДС. Това показа проверка в сайта за обществени поръчки. Номер на договора за ремонта е ОПОС 03-178 от 19.06.2015 г. Цялата поръчка е приключена на 30 септември 2015 г., парите платени и разбитите пътища и алеи от времето на „зеления октопод“ – позакърпена.

Сумата е похарчена за възстановяване и ремонт на съществуваща туристическа инфраструктура в Природен парк „Витоша”, по проект № DIR-5113326-4-98 „Дейности по устойчиво управление на Природен парк Витоша”, финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” Срещу сумата е осъществен ремонт и възстановяване на туристическа инфраструктура на м. „Плажа” , с. Бистрица, на туристическа алея с. Железница и ремонт на подход (паркинг) в селото.

Отделно от това са реновирани кътове за отдих, туристическа алея в с. Бистрица и детска площадка в м. „Белите брези”. Последните две позиции по поръчката са изграждане на Размножителен център за редки видове – адаптационна волиера и извършване на строително-монтажни работи в сградата на „Музей на мечката”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране