08.02.2024 | 10:28
Йоловски и проф. Хинков няма да са министри след ротацията
Смятаме, че е правилно Денков да бъде външен министър, тъй като това е смисъла на думата ротация, каза депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер

Министрите на електронното управление Александър Йоловски и на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков сме маркирали като такива, които искаме да бъдат сменени при ротацията. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер.

На въпроса на водещата Мария Цънцарова къде е жена му той отговори, че като съветник на финансовият министър пътувала за САЩ в момента.

Според него акад. Николай Денков е успешен премиер. „Той преведе страната през период, в който бе нужно да докажем на света, че може да имаме стабилно управление, че може да се борим за нашите права, да отстояваме сигурността на европейските граници, че може да проведем съдебна реформа, без която нямаше да влезем в шенгенското пространство“, заяви депутатът.

„Преговорите за сухопътен Шенген ще започнат на 31 март. Те ще продължат изключително агресивно с Австрия, защото всички знаят, че сме заслужили това и няма причина да ни бъде отказвано“, добави той.

„Не приемам оплакванията на ГЕРБ, че нямат власт. Нека не се преструваме. Те бяха прекалено дълго време“, коментира Лорер.

„Горд съм, че нашата държава има за премиер академик. Това е символ за България и за това как искаме да се развиваме. Дали той ще продължи като министър на образованието или като външен, няма отношение към нашите приоритети в образованието“, добави той.

Смятаме, че е правилно Денков да бъде външен министър, тъй като това е смисъла на думата ротация, подчерта депутатът.

„Трудно е преговорите да се водят по телевизията. Когато предизвикваме преговарящите страни да излизат телевизионно и да заявяват своите позиции, това води до ненужна ескалация. Ние от „Продължаваме промяната“ смятаме, че ротацията предполага естествена смяна на двамата лидери – премиер и вицепремиер по позициите, които са заемали досега“, добави той.

От другата страна обаче смятат, че това е недопустимо и когато спорът става по телевизията ситуацията се изостря, каза още Даниел Лорер.

Бившият депутат Лена Бориславова, която е и член на Изпълнителния съвет на „Продължаваме Промяната”, каза пък в „Здравей, България“ по Нова телевизия, че съвместяването на постовете на външен министър и на премиер не е работещо решение. По думите ѝ ротацията ще се случи така, както е договорена – с минимални промени.

Тя допълни, че представители на ГЕРБ „страдат” по команда в телевизионните студиа. „Важното е не да пласираме някои хора на някакви места и как искаме да окупираме още и още, както правят от ГЕРБ, а какво ще работи за държавата”, подчерта Бориславова. Тя е категорична, че нито една европейска държава не си позволява съвместяване на постовете на премиер и външен министър.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Боже, прибере си вересиите (харвардските идиоти)….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране