24.04.2024 | 22:07
Йончева наглее: И в БСП има наказан по “Магнитски”, но не ми пречи
Евродепутатката напира за нов мандат в Брюксел, ще бори корупцията с Пеевски

В БСП също има политик, който е сред санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ на САЩ, и това не ми е попречило да бъда докладчик по антикорупционния закон, нито да работя над медийния акт, отговори в Страсбург евродепутатката Елена Йончева на въпрос, свързан с това, че председателят на ДПС Делян Пеевски е сред санкционираните по “Магнитски”, съобщи БТА. Елена Йончева обясни, че “Магнитски” няма юридическа правна сила в ЕС и България. Има друг такъв европейски санкционен списък, в който има 67 физически лица, но няма българи в него, добави тя. Както е известно, тя прие след личната покана на Делян Пеевски да стане кандидат за ЕП от ДПС. В момента тя е евродепутат от БСП. Социалистът Румен Овчаров е санкциониран по “Магнитски”.

Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито политиката”, заяви Елена Йончева. Тя обясни, че ако има свободата да отстоява важните теми за България, приема номинацията.

По-нататък тя информира какво е правила досега в ЕП и колко много се е борила с ГЕРБ.

“Очевидно, за да успеем да има някакви промени в България, трябват закони. Като не може да ги направим от България, трябва да дойдат от Европа”, каза Йончева. Според нея ДПС има воля за такива промени. „Работя с техните евродепутати и виждам, че по теми, по които винаги сме работили, мислим в една посока и те са част от едно много голямо и авторитетно европейско семейство, с които винаги сме работили тук“, обясни тя.

Йончева посочи, че с евродепутатите от ДПС работи отдавна. С Илхан Кючюк сме работили по темата Шенген и Пакта за миграция, знам какви са им позициите и съм работила по всички теми, които засягат България, каза още евродепутатът. „Всички работим за България, когато сме тук, ние се обединяваме за български каузи, за законопроекти, които имат полза за България, за Шенген се обединихме“, добави тя. Когато получих предложението за номинация, казах, че винаги публично съм споделяла, че ще приема тази подкрепа, която ми позволи да продължава това, което вече правя в ЕП, обясни евродепутатът.

Едно журналистическо разследване или просто вдигане на поредния скандал в България не променя ситуацията. Трябват европейски закони, които да са ефективни и да има проследяване как се прилагат в България. Ако не се прилагат както трябва, да се променят, коментира тя.

“Единственият начин да се преборим с дезинформацията и пропагандата не е като цензурираме различни платформи, а да се инвестира в качествена журналистика, така че хората да знаят, че в дадената медия е проверена информация”, смята Елена Йончева. Тя бе против спирането на територията на ЕС на кремълските пропагандни канали.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране