06.01.2023 | 11:45
Кабинетът „Денков“ пропадна
Без дебат парламентът отхвърли програмата, чието приемане кандидат-премиерът на ПП поставяше като условие, за да изпълни мандата

 

Безславно пропадна опитът на ПП да предложи правителство. Днес Народното събрание отхвърли програмната декларация, чието приемане кандидат-премиерът на формацията Николай Денков постави като условие, за да си избере министри и да изпълни мандата, даден на ПП от президента Румен Радев. Претендентът предварително беше заявил, че ако стане така, тогава направо ще върне мандата на държавния глава, без изобщо да предлага състав на кабинет.

Забележителното беше, че не се намери никой в пленарната зала, който да поиска дори да обсъди документа – даже от ПП и ДБ, които единствени я подкрепиха при гласуването й. Случилото се потвърди констатацията, направена от водача на БСП Корнелия Нинова прид два дни, че „всички гледаме към третия мандат“, а вторият – на ПП, набързо ще бъде пратен в историята.

Декларацията съдържаше 4 основни приоритета, определени като национални: развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване. Към всеки приоритет са изредени по 10-15 дейности, чрез които да се реализира – приемане на закони, финансови политики, различни мерки.

Пред депутатите Денков днес говори по приоритетите, сякаш действително представяше правителствена програма. Не спомена изрично обаче, че го прави като претендент за поста на министър-председател. Когато водещият пленарното заседание Росен Желязков обяви началото на осъждането на декларацията, никой не изяви желание да говори. Това беше наистина изненадващо, защото обикновено подобни политически документи предизвикват многочасови и изключително свирепи спорове и раздори.

Тогава Желязков мина към гласуване. В подкрепа на декларацията гласуваха 63 депутати от ПП и ДБ. Двете формации даже не бяха събрали парламентарните си групи в пълен състав. Отхвърлиха я 84 депутати от ГЕРБ-СДС и „Възраждане“, а 30 от ДПС, БСП и БВ се въздържаха. От партията на Ахмед Доган демонстрираха пренебрежението си към инициативата на ПП, като само 5-има от групата й се включиха в гласуването.

Комичното беше, че депутатите се устремиха да говорят на трибуната, след като декларацията беше отхвърлена. Самият Денков иронично благодари на колегите си, че са се включили в гласуването. „Има два начина да се търси парламентарно мнозинство. Единият е да се обединим около общи цели и задачи. Другият е да раздадем постове и възможности за ползване на публични ресурси. Ние решихме да използваме първия. Оказа се, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия“, порица той останалите парламентаристи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране