01.11.2023 | 11:33
Кабинетът пада другата седмица?
Задават се нови избори заедно с европейските или правителство с мандата на ДПС и Пеевски като вице. Радев свири сбор на министрите си

Кабинетът може да падне още в сряда и да не се стигне до гласуване на новия бюджет, съобщи ПИК, като се позовава на висши източници в действащото правителство.

По техни данни част от министрите дори събирали вещите си от ведомствените кабинети.  Това няма как да продължи, особено след скандалите покрай машините и местните избори, твърдят информаторите на медията ни.

Самият Бойко Борисов намекна снощи в Пловдив: „Сглобка няма. Събирам парламентарната група и решаваме как и дали продължаваме напред!“ В същото време лидерът на ГЕРБ индиректно посъветва своите да гласуват за Ваня Григорова, с което възпали нервите на коалиционните си партньори от ППДБ. „Ваня е по-добрият кандидат според мен“, призна Борисов.

Бойко Борисов е анализирал след провала си в София, че неуспехите се дължат на сглобката, и е признал пред своите, че всеки следващ ден в управлението заедно с ППДБ изяжда от електората му.

Възможно е правителството да подаде оставка, след като ГЕРБ оттегли подкрепата си. Тогава парламентарната рулетка ще се завърти наново и право на първи мандат ще имат пак хората на Борисов. Най-вероятно те няма да опитат нов състав на Министерския Съвет в рамките на този парламент. Мандата ще върнат и вторите от ППДБ. Твърде възможно е тогава президентът да избере за трети мандатоносител ДПС на Делян Пеевски, който в последните седмици задава тона в държавата и се държи като премиер в сянка.

Шансът да избегнем изборите е кабинет с мандата на ДПС, подкрепен от ГЕРБ, ДПС и ИТН. В този кабинет Пеевски ще играе ключова роля като вицепремиер, прогнозират източниците на ПИК.

Според тях все пак идеята е твърде екзотична и ще срещне мощна съпротива от ППДБ, които ще се сплотят в реакциите си срещу новата сглобка.

Борисов едва ли ще рискува с директна подкрепа за Пеевски, по-вероятно е да се иде на извънредни парламентарни избори през май, заедно с европейските – това е логичният ход на събитията. В същото време на „Дондуков“ 2 президентът Радев вече свирел сбор на старите си служебни министри. Предполага се, че в новият си кабинет той ще възпроизведе почти едно към едно предишния състав на МС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране