01.03.2024 | 11:51
Как Гинка Върбакова придоби 200 дка в Пазарджишко без знанието на собствениците
В схемата е забъркана и нотариус Милена Минкова. Кметът на Пазарджик подава сигнал до институцията за „организирана престъпна група“

Имате имот и му плащате данъците. Една сутрин откривате, че имотът вече не e ваш. Някой го е взел. За да си го върнете, трябва да водите дело. Срещу вас обаче застават известни имена с политически връзки.

Един ден получавате писмо, че вашата земя вече не е ваша. По същото време това се случва и със съседа ви. И с неговия съсед. И с неговия…, започва разследване на „Свободна Европа“ за това как фирма на някогашната кандидат-купувачка на най-голямото електроразпределително дружество у нас – ЧЕЗ, и собственичка на соларни паркове Гинка Върбакова е „придобила“ имоти на хора от две пазарджишки села за свой проект там, без те да знаят.

Денят е в началото на януари 2024 година. „Получих на адреса си уведомление от началника на Агенция по кадастъра – Пазарджик, който ме информира, че имот (номер) е записан вече на „Риал Стейтс” и поради това е заличена собствеността на баща ми“. Това пише в сигнал до прокуратурата мъж, който живее в София, но има имоти край Пазарджик. Предстои му да разбере, че това не се случва само с него.

Схемата е една и съща

„Потърсих съдействие от наши роднини и наши познати от селата Априлци и Сбор, които ме информираха, че фирмата „Риал Стейтс” ЕООД е завзела много имоти с констативни нотариални актове“, пише мъжът, който остава анонимен.

По една и съща схема много хора са останали без земята си. Става дума за констативни актове – т.е. отиват свидетели пред нотариус, казват, че имотът Х отдавна се ползва от човека Y, а нотариусът издава документ за собственост. Законът допуска такава процедура. В случая съмнителното е, че става дума за едни и същи свидетели, които отиват при един и същи нотариус. Само превзетите имоти са на различни хора.

„За мен е непонятно как така в ХХІ век може по този начин някой да си позволи да отнеме нашия имот“, пише още потърпевшият.

Историята на този мъж не е изолиран случай, а имотът му е сред стотици други, които са станали част от проект за соларен парк.

Става дума за стотици декари, покрити с фотоволтаични панели. Решения на съда обаче показват, че десетки имоти са присвоени незаконно от фирмата инвеститор.

„Организирана престъпна група“

От справка в Имотния регистър се вижда, че стотици декари са придобивани в рамките на един ден с един констативен акт. По-детайлно вглеждане показва, че това се е случвало при един нотариус, с едни и същи свидетелски показания.

Фирмата собственик на фотоволтаичния парк е „Реал Стейтс“. Тя казва, че всичко е законно, а нотарусът – че е спазил закона. Работата по проекта започва при кмета на Пазарджик Тодор Попов (подкрепян от ГЕРБ). Той управлява града 16 години и демонстрира близост както до бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, така и до санкционирания от САЩ за корупция лидер на ДПС Делян Пеевски.

Новият кмет на Пазарджик Петър Куленски (ПП-ДБ) каза, че на територията на общината „действа организирана престъпна група“, която е присвоила „хиляди декари земеделска земя“ в землищата на селата Сбор и Априлци за изграждането на фотоволтаични централи.

Собственик на фирмата инвеститор “Риал Стейтс” е Гинка Върбакова, която през 1018 година искаше да купи българските активи на ЧЕЗ у нас. Тогава Върбакова отрече да има политически гръб, но беше приятелка с тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова, която днес е депутат от ГЕРБ..

Обещанията на фирмата на Върбакова

Изграждането на фотоволтаичния парк край селата Сбор и Априлци в община Пазарджик започва преди повече от 15 години. През 2008 г. Община Пазарджик сключва договор с “Риал Стейтс” за продажба на 2 хил. дка общинска земя за 500 хил. лв. Обещанието е да се вложат 400 млн. лв. в соларен парк, който да е готов за 32 месеца.

Инвеститорът поема ангажимент да изгради соларен фотоволтаичен парк за 32 месеца. Неустойката за неизпълнение на проекта е 1 млн. евро. През 2018 г. Антикорупционният фонд разкри, че обещанието не е спазено, но местната власт не си търси неустойката. Според разследването от общинските земи са изсечени около 5 хиляди дървета дъб и бук. Дървесината от тях се оценява на сумата по сделката на кметството с Върбакова.

„Сделки“ всякакви

Справка на „Свободна Европа“ в Имотния регистър показва, че през 2022-2023 фирмата на бизнесдамата започва ударно да придобива земи край селата Априлци и Сбор. Това е ставало както с редовни сделки с хора, които са се съгласили да продават, но и чрез констативни нотариални актове, вписвани в един и същи ден, при един и същи нотариус с едни и същи свидетели.

През 2022 г. хората в района започват да разбират по различни начини, че земите им вече са на фирмата на Върбакова и започват дела срещу нея. Адвокат Валерий Пейчев, който работи по част от случаите, обяснява, че новината, че не са собственици, хората разбират като идат да си подписват договорите за аренда или като решат да продават нивите си.

От „Риал Стейтс“ заявяват пред изданието, че всички имоти са придобити законно и от всички техни около 8500 дка в района има съдебни претенции за около 50 дка.

Новият кмет на Пазаржик Петър Куленски заяви в края на 2023 г., че е сезирал прокуратурата по случая.

Как става „придобиването“?

Д. Д. и И. Д. са собственици на няколко имота в землището на с. Сбор. Общо над 32 дка – овощна градина и ниви. Нивите дават под аренда и информацията за това е публична, овощната градина обират сами. През 2022 г., без тяхно знание и разрешение, върху имотите им започва поставянето на фотоволтаици, а дърветата са изкоренени. При проверка в регистъра двамата установяват, че за имотите им са издадени констативни актове за собственост по давностно владение на фирмата „Риал Стейтс“. Това се е случило при нотариус Милена Минкова. Хората завеждат дело, представят документите си за собственост и договорите си за наем. Съдът признава правото им на собственост и отменя издадения констативен нотариален акт.

Съдът връща нива, фирмата не обжалва

Подобен е и случаят на наследниците на нива от 2 дка. Имотът им е бил отдаден под наем на регистриран земеделски производител и е бил заявен в Държавен фонд „Земеделие“, че се обработва. Т.е. собствениците са откриваеми, а за имота е известно, че се обработва. Съвсем случайно една от съсобственичките на имота открива, че нивата е с нов притежател.

Това е станало при същия нотариус. По това дело фирмата на Върбакова дори не оспорва твърденията на хората и съдът им връща имота.

„Проблемът е, че 90% от собствениците на земята не знаят, че земите им са „придобити“ от „Риал Стейт“, каза за Свободна Европа адвокат Борислав Найденов, който води дела на собственици на земи срещу фирмата. По думите му с констативен акт са придобити „общо над 1400 земеделски имота от началото на започването на измамата през 2020 г. с обща площ над 8 хиляди дка, които по пазарни цени са над 10 милиона лева“.

От „Реал Стейтс“ отричат обвиненията и казват, че всички земи са придобити законно.

Съвпаденията

Преглед на свидетелските показания за признаване на имотите за собственост на „Риал Стейтс“ показва, че те са на трима служители на фирмата. Техните обяснения започват по един и същ начин: „Познавам много добре землището на с. Априлци и на с. Сбор. Повече от 5000 дка владее дружеството в с. Априлци и в с. Сбор“. По средата на текста се казва, че „през цялото време само „Риал Стейтс“ стопанисва и владее имотите“ и завършва с „тези имоти са си на молителя“ („Риал Стейтс“).

Идентични показания, дори с пунктуацията

На база на тези свидетелства нотариус Милена Минкова издава нотариален акт за 51 имота с площ от близо 200 дка. С подобни нотариални актове, издадени от същия нотариус, са придобити и още имоти. В отговори на въпроси на Свободна Европа нотариус Милена Минкова пише, че на свидетелите са задавани едни и същи въпроси.

„При еднакви въпроси и един и същи фактически състав, и показанията на свидетелите са еднакви. При писане на протокола и нотариусите вече използваме компютри и функциите „copy“ и „paste“. Затова показанията на свидетелите са идентични по думи и пунктуални знаци“, обяснява Минкова.

„Свободна Европа“ преглежда 6 нотариални акта, издадени от Минкова през 2022 г., с които тя е удостоверила правото на собственост на „Риал Стейтс“ върху близо 200 имота от стотици декари на базата само на свидетелски показания.

Съвпаденията при свидетелите правят впечатление и на кмета на Пазарджик Петър Куленски. „Направи ми впечатление, че лицето, което заявява тази процедура, (за издаване на констативен акт – бел. ред) и лицето, което заявява това желание, фигурират и в други преписки“, каза Куленски за Свободна Европа. Причината той да преглежда тези преписки е, че по закон преди да издаде констативен акт, съответният нотариус е длъжен да попита в общината дали тази земя не е общинска.

Общински пътища за слънчеви панели

„Риал Стейтс“ не придобива само ниви и градини. Тя става собственик и на общинските пътища до тях.

„Направихме справка в кадастъра и установихме, че голяма част от полските пътища в района са деактувани от общината като публична общинска собственост, актувани са в частна общинска собственост, изнесени са на търг и са продадени на същата фирма. В резултат на този акт имотите ни изгубват достъп до публични общински пътища и са заобиколени напълно от частната собственост на Гинка Върбакова“, разказва човек от селата.

Решението за продажбата на общинските пътищата е взето в края на 2022 г. по предложение на тогавашния кмет Тодор Попов и одобрени от Общинския съвет. Попов не е бил открит за коментар.

Против са били седем от общо 41 общински съветници. Един от гласувалите против е Чавдар Чавдаров, представител на Местна коалиция „Земеделски народен съюз“.

„Причината да гласувам против е, че когато се променя предназначението на такива пътища, то трябва да е само за земеделски нужди, а тяхната аргументация беше, че ще ги продават за фотоволтаици“, казва Чавдаров пред Свободна Европа. Според него в общия масив от имоти, изкупени от „Риал Стейтс“, има и такива, които са на отделни граждани, но са останали без достъп.

В края на януари от прокуратурата казаха, че Районната прокуратура в Пазарджик наблюдава две досъдебни производства, свързани със земеделски земи в Сбор и Априлци.

По информация на „Свободна Европа“ прокуратурата в Пазарджик повече от две години извършва проверка по случая, но няма информация за предприети действия. От Районната прокуратура – Пазарджик не отговарят на въпроси на изданието. Едва след публикацията информират, че наблюдават едно досъдебно производство и три преписки по случая.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране