11.05.2024 | 11:28
Как митрополит Николай набързо смени ориентацията си – от проруска в прозападна
Владиката е поканил низвергнатия от Руската православна църква игумен

Тежък скандал се очаква да разтърси Българската православна църква, след като пловдивският митрополит Николай е поканил низвергнатия от Руската православна църква игумен Петър Еремеев на две служби преди Великден. Според редица свещеници тях това е нарушение на апостолските правила и поставя под въпрос легитимността на митрополит Николай, пише Филтър.

Поставен под низвержение монах няма право да служи нито в собствената си, нито в братски църкви. Петър Еремеев не е случаен духовник. Той е възпитаник на Московската духовна семинария. Има докторат по богословие и от Софийския университет в София.

Оттогава са и близките му контакти с определени църковни среди у нас. Бил е заместник-ректор на Московската духовна академия и семинария, заемал е същия пост и в Хабаровската духовна семинария. Петър Еремеев изпада в немилост пред църковните закони на 8 февруари тази година. Тогава епархийският съд на Руската православна църква решава, че игуменът подлежи на канонично наказание.

Два дни по-късно, на 10 февруари, информационните агенции в Русия разпространяват новината. Тогава се появява и официалното съобщение на Московската патриаршия – Епархийският съд забранява на Петър Еремеев да служи и отнема сана му.

Той три пъти е призоваван да се яви на църковния съд, но не го направил. Наказанието му е за нарушение на 25-ото правило на Светите апостоли. То гласи, че духовник, уличен в блудство, лъжесвидетелстване или кражба, се лишава от сан, но не се отлъчва. Голямата мистерия е за кое от трите прегрешения е наказан Еремеев. Московската патриаршия не уточнява това. Според спекулация на в. „Филтър” руският поп е изгонен от лоното на църквата заради блудство.

Решението на църковния съд влиза в сила след указ на патриарх Кирил. Оттогава Петър Еремеев е със „замразен“ статут, подобно на този, който има скандалният архимандрит и протестър Дионисий от няколко години насам. Той е наказан, но не е отлъчен от Църквата. Оттогава не е служил.

За разлика от руския си събрат Петър Еремеев. След низвержението той пристига в България. Месец след указа на патриарх Кирил, на 20 април Еремеев се появява в храма в Асеновград за празника Акатистна събота. Службата води митрополит Николай, а низвергнатият Еремеев е в одежди и служи заедно с владиката.

В годините назад митрополит Николай има различно отношение към Русия. Сочен за техен човек в миналото, през 2022 г. той направи архонт бизнесмена и свой съгражданин Георги Гергов, който е почетен руски консул у нас.

В същото време Николай осъди войната в Украйна. През 2017 г. обаче се опълчи на Европейския съюз и в свое слово обвини Запада, че иска да открадне църковните земи, които не са за продан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране